Het uitbetalen van de pensioenen van het vastbenoemde personeel bij openbare ziekenhuizen zal de komende 20 tot 25 jaar allicht 10 miljard euro kosten. Het dreigt een bom te leggen onder de financiën van zowel de ziekenhuizen zelf als van heel wat steden en gemeenten waar ze gelegen zijn. Dat meldde Het Belang van Limburg zaterdag.
Zorgnet-Icuro bevestigt de omvang van het probleem. "We hebben als koepel al heel wat inspanningen geleverd om de bezorgdheden op de federale agenda te plaatsen en er zijn al stappen gezet, maar de weg is nog lang", zegt Dominique Vandijck, algemeen directeur van Icuro. "Gezien de begrotingstoestand en de vraag om nog meer besparingen in de gezondheidszorg is dit niet eenvoudig."
De "pensioenbom" van 10 miljard euro zou voornamelijk veroorzaakt worden door het voordelige ambtenarenpensioen en de veel te lage afdrachten in het verre verleden. Openbare ziekenhuizen zijn al lang gestopt met het aanwerven van statutairen, maar ze blijven net als de fusieziekenhuizen die een vroeger OCMW- of openbaar ziekenhuis overkoepelen verantwoordelijk voor hun pensioenlast. Net omdat ze geen statutairen meer in dienst hebben genomen de laatste jaren, wordt via de lonen de pensioenkas almaar minder gespekt. De ziekenhuizen moeten dan zelf het verschil bijpassen.
Kan een ziekenhuis die kosten niet meer betalen, dan schuift de hete aardappel vaak naar de steden en gemeenten waar het ziekenhuis gelegen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) luidt daarover de alarmbel en vraagt - naast steun van de hogere overheden - om meer solidariteit tussen de gemeenten. Vooral de volgende legislatuur (2019-2024) dreigen anders heel wat gemeenten in de problemen te komen, klinkt het.