De voormalige ceo van ZNA en de huidige van de universiteit van Oxford, Bruno Holfthof, meldt dat zijn instelling als een van de eerste ter wereld een vaccin klaar tegen het coronavirus dat getest kan worden op mensen. Overigens zouden wereldwijd zowat 120 vaccins in ontwikkeling zijn tegen het SarsCov2.
"Onze grote bezorgdheid is dat, door de coronamaatregelen, de epidemie niet meer voldoende aanwezig is onder de bevolking om de doeltreffendheid te bewijzen in Engeland", legt CEO van Oxford University Hospitals Bruno Holthof uit in "De ochtend".
"Wereldwijd worden er momenteel 120 vaccins tegen het coronavirus ontwikkeld, op verschillende sporen", vertelt hij. Zo denkt farmareus Johnson & Johnson bijvoorbeeld begin 2021 te weten of hun vaccin werkt, wat Paul Stoffels eerder deze week al liet weten in "De afspraak". J&J hoopt in september dit jaar te kunnen beginnen met de testfase bij mensen.
Van aap naar mens
"We hebben het vaccin getest op apen, die we dan het virus hebben gegeven", zegt Holthof vanuit Oxford. Zes apen zonder vaccinatie werden zeer zwaar ziek na besmetting met het coronavirus. "Van de andere zes hebben vijf apen geen symptomen gekregen en één aapje lichte symptomen, maar dat was snel terug gezond. De doeltreffendheid is bewezen bij dieren, dus zijn we nu gestart met het testen op mensen."
De stap naar de mens lijkt wel zeer snel te verlopen, maar dat verklaart Holthof als volgt: "Omdat het vaccin al eens ontwikkeld was voor het MERS-virus, mochten we van de Engelse overheid onmiddellijk overgaan naar testen op mensen voor doeltreffendheid."
Lage besmetting nadelig
"Iedereen doet zijn best om de besmettingscurve zo laag mogelijk te houden, en dat is nog steeds heel belangrijk, benadrukt Holthof, maar het bemoeilijkt wel de ontwikkeling van een vaccin: "Onze grote bezorgdheid is dat, door de coronamaatregelen, de epidemie niet meer voldoende aanwezig is onder de bevolking om de doeltreffendheid te bewijzen in Engeland. Dat is ook gebeurd met het MERS-vaccin: de epidemie was over voor we konden testen op doeltreffendheid."
De productie van het Oxfordvaccin begint alvast vorm te krijgen. "Twee privéfirma’s in Engeland starten op grote schaal de productie op, maar ook met Italië en India zijn er al contacten afgesloten om de productie wereldwijd op te starten", vertelt Holthof. "De productie in Engeland zou klaar moeten zijn voor de winter van dit jaar."