GSK pompt nog eens 100 miljoen in Rixensart

De Britse farmareus GSK investeert bijna 100 miljoen euro in haar site in het Waals-Brabantse Rixensart, waar een 'labo van de toekomst' zal worden gebouwd. "Dit bevestigt de sterke reputatie van de Belgische (bio)farma", reageert sectorfederatie Essencia Wallonië.

GSK investeerde de voorbije jaren al vele miljarden in ons land. Het farmabedrijf heeft in Waver niet alleen de grootste vaccinfabriek ter wereld staan, in Rixensart staat het grootste onderzoeks- en ontwikkelingscentrum binnen de groep. Veel van de vaccins die GSK op de markt brengt, worden in Waals-Brabant ontwikkeld en geproduceerd.

Het bedrijf gaat nu nog eens bijna 100 miljoen euro in Rixensart investeren, in een "labo van de toekomst". Alle klinische laboratoriumactiviteiten zullen er worden samengebracht in één gebouw, met onder meer een geautomatiseerd systeem om alle klinische stalen die er toe komen vanuit de hele wereld te beheren.

De investering consolideert de positie van Rixensart als 's werelds grootste onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor vaccins en versterkt de strategische rol van België in de vaccindustrie, zegt essencia, dat aan de overheden vraagt innovatie maximaal te ondersteunen. "Onderzoek en ontwikkeling is cruciaal om nieuwe behandelingen, vaccins en diagnostiek uit te kunnen werken en zo de levenskwaliteit en -verwachting te verhogen."

In de Belgische chemie- en farmasector werken bijna 11.000 mensen aan onderzoek en ontwikkeling. In 2020 alleen al kwamen er in de Waalse chemie- en levenswetenschappensector 2.000 jobs bij, waarvan 80 procent in de productie.

GSK maakte dinsdag ook bekend dat de Belgische Jamila Louahed, nu al vicepresident en wereldwijd hoofd onderzoek en ontwikkeling bij GSK, vanaf januari aan het hoofd komt te staan van de site in Rixensart.

De investering staat overigens los van de werkzaamheden van GSK aan een coronavaccin. Samen met Sanofi werkt GSK aan de ontwikkeling van een vaccin. Vrijdag meldden beide bedrijven vertraging aan het programma, na tegenvallende resultaten bij oudere patiënten. Er wordt nu gemikt op het vierde kwartaal van volgend jaar.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.