We moeten ons gezondheidszorgsysteem herontwerpen (Prof. De Ridder)

De laatste rapporten over de toestand van onze gezondheidszorg benadrukken de nood aan veerkracht, anti-fragiliteit en het belang van Value-Based Healthcare. Als onderdeel van zijn Healthcare Resilience Barometer, uitgevoerd in 100 landen, geeft BD, een bedrijf gespecialiseerd in medische technologie, een diagnose van België. Ons land, dat op de 35ste plaats staat, kan beter.

“België heeft een gemiddelde score in de Healthcare Resilience Barometer, achter veel andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen”, zegt Alexander Alonso, Managing Director Benelux, BD. “Hoewel België een degelijke universele dekking van de gezondheidszorg heeft, wijst het rapport op grote tekortkomingen in de veiligheid van de patiënt, met inbegrip van de preventie van ziekenhuisinfecties."

Een ander zorgwekkend probleem dat uit het rapport naar voren komt, is de hoge burn-out onder zorgverleners. “Het gebrek aan evenwicht tussen het aantal verpleegkundigen en het aantal patiënten leidt tot een zware werklast, die nog wordt verergerd door zware administratieve taken, constante mentale druk en een gebrek aan evenwicht tussen werk en privé. Dit leidt tot een toename van het aantal gevallen van burn-out. In 2019 bedroeg de patiënt-verpleegkundige ratio in Belgische ziekenhuizen 9,4, wat hoger is dan de aanbevolen ratio van 8. Bovendien scoort België slecht als het gaat om het mentale welzijn van zorgverleners.”

Ecologische voetafdruk
Volgens de rapporteurs blijven er in ons land grote uitdagingen bestaan op het vlak van efficiëntie, met name de ecologische voetafdruk van de gezondheidsactiviteiten en de afvalproductie in de sector. “Lange ziekenhuisverblijven, die boven het Europese gemiddelde blijven, verhogen niet alleen de kosten maar dragen ook bij tot de ecologische voetafdruk van ons gezondheidszorgsysteem. Om deze inefficiënties te verhelpen, heeft België verschillende strategieën ontwikkeld om duurzamere praktijken te promoten."

In het licht van deze verschillende vaststellingen benadrukten prof. Dirk De Ridder (UZ Leuven) en Gilbert Bejjani (Absym) de noodzaak om meer te investeren in preventie en innovatie, om beter gebruik te maken van medische gegevens en om de medische activiteit beter te verdelen door redundanties te vermijden. Ze riepen de autoriteiten op om snel actie te ondernemen om de financieringsmechanismen aan te passen.

De directeur Kwaliteit van het UZ Leuven roept ook de leveranciers van de ziekenhuissector op om inspanningen te leveren, ook op het vlak van verpakking, om de ziekenhuizen te ondersteunen in hun ecologische transitie.

4 aanbevelingen
De Healthcare Resilience Barometer formuleert een aantal aanbevelingen om de Belgische gezondheidszorg te verbeteren.

  1. De patiëntveiligheid versterken door de verdere ontwikkeling van programma's ter verbetering van de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid, met inbegrip van infectiepreventie.
  2. Het personeel in de gezondheidszorg ondersteunen door initiatieven te lanceren om burn-out tegen te gaan, zoals het gebruik van nieuwe technologieën die de werklast verlichten en de mentale gezondheid bevorderen.
  3. Efficiëntie en duurzaamheid bevorderen door processen te stroomlijnen om de ecologische voetafdruk van gezondheidszorgactiviteiten te verkleinen en efficiënter gebruik te maken van middelen.
  4. Hervorming van de financiering van de gezondheidszorg om kwaliteitsresultaten en het gebruik van innovatie aan te moedigen en tegelijkertijd optimale prestaties te garanderen.

> Lees het volledige rapport

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.