Koningin Mathilde heeft een bezoek gebracht aan Vaccinopolis, het vaccinonderzoekscentrum van de UAntwerpen aan de Campus Drie Eiken. Ze kreeg er van onderzoekers en laboranten uitleg over kandidaat-vaccins tegen diverse infectieziektes.
"Griep, kinkhoest, covid-19, er zijn weinig infectieziektes die niet worden bestudeerd in vaccinopolis", zegt CEO van het centrum en vaccinoloog Pierre Van Damme. "De onderzoeken gebeuren hier steevast volgens het zogeheten Controlled Human Infection Model (CHIM)."
CHIM houdt in dat testpersonen eerst een vaccin of een placebo krijgen en nadien pas een verlaagde dosis van de desbetreffende ziekteverwekker. Zo kunnen de onderzoekers testen óf en hoe een bepaald kandidaat-vaccin werkt. Elke studie wordt vooraf goedgekeurd door een onafhankelijke ethische commissie en door de regelgevende autoriteiten (FAGG).
"Koningin Mathilde verleent al vele jaren haar Hoge Bescherming aan het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen en volgt aandachtig de vaccinatie-evoluties in binnen- en buitenland", laat het paleis weten. Eerder bezocht ze ook al het containerdorp Poliopolis en nam ze verscheidene keren deel aan het Valentijn Vaccinatie-symposium.
Vaccinopolis opende in maart en zal vanaf begin volgend jaar op volle toeren draaien. In totaal zijn er 30 beschikbare bedden voor personen die deelnemen aan studies in het centrum. "Het onderzoekscentrum is het eerste op Europese bodem van deze orde van grootte die het CHIM voor vaccinatieonderzoek gebruikt", vertelt Van Damme.
Vaccinopolis wil zo de strijd tegen nieuwe en bestaande ziektes versnellen. Er zal ook onderzocht worden hoe de gekende griepvaccins verbeterd kunnen worden. "Corona heeft ons met de neus op de feiten gedrukt", aldus nog Van Damme. "Dit centrum zet België internationaal op de kaart. Samen met al onze partners willen we hier een innovatief ecosysteem in pandemiebestrijding uitbouwen."
Zo'n onderzoekscentrum is erg belangrijk: het klimaat verandert, mensen wonen dichter op elkaar, we reizen vaker en we worden ouder. Deze evoluties zorgen voor een snelle verspreiding van virussen.