Resolutievoorstel dr. Cathérine Fonck: “Geef de ziekenhuizen armslag”

Vorige week diende Cathérine Fonck (cdH) in de Kamer een resolutievoorstel in om de ziekenhuizen na de eerste golf van covid-19 weg te houden van de afgrond. Ze vraagt onder meer dat het eerste voorschot van 1 miljard definitief wordt toegekend en heeft in de resolutie nog een heel pak andere maatregelen verwerkt.

Er hoeft geen tekening meer bij: al bij het vorige Maha-rapport duikelde 32% van de ziekenhuizen in het rood, argumenteert ze onder meer. Ze verwijst ook naar recente cijfers van de Franstalige vzw UNESSA. De eerste ramingen op basis van enkele ziekenhuizen uit de sector van de privéassociaties in het Waals Gewest zijn alarmerend. Daaruit blijkt dat naast het vrijwel volledig wegvallen van de consultaties, het aantal ziekenhuisopnames in april 2020 50 tot 60% lager ligt dan in 2019. Het aantal verpleegdagen zou, afhankelijk van de instelling, met 35 tot 45 % zijn gedaald. Gegevens van Zorgnet-Icuro wijzen op dezelfde trend.

De resolutietekst luidt in grote lijnen als volgt:

Wegens de inzet van de ziekenhuizen en van hun personeel in de strijd tegen covid-19 en de rampzalige financiële gevolgen, terwijl toch het algemeen financieel evenwicht voor elk ziekenhuis moet worden gewaarborgd om de patiënten te kunnen blijven behandelen, vragen wij de federale regering om:

1. op heel korte termijn voor alle ziekenhuizen het algemeen financieel evenwicht te waarborgen, en zulks voor de volledige periode van de voorbije en komende gezondheidscrisis, opdat ze al hun personeel in dienst kunnen houden en op termijn kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg kunnen blijven aanbieden:

a) door het terugvorderbaar voorschot van 1 miljard euro voor de periode van maart tot mei 2020 om te zetten in een budget dat de ziekenhuizen mogen houden;

b) door andermaal 1 miljard euro voor te schieten voor de periode van juni tot september 2020;

c) door de inkomsten die de ziekenhuizen vanwege het wegvallen van de normale activiteiten hebben gederfd, te dekken;

d) door de bijkomende kosten die de ziekenhuizen in het raam van de pandemie hebben moeten maken, ten laste te nemen;

e) door minimale honorariaontvangsten te waarborgen aan de verstrekkers van ziekenhuiszorg;

2. voor de toekomst een toereikend meerjarenraamwerk voor de financiering van de ziekenhuizen uit te werken, teneinde de kwaliteit van de zorg, de werking van de ziekenhuizen en van de netwerken alsook de wederopbouw en/of de renovatie ervan te waarborgen;

die hervorming moet tot stand komen in nauw overleg met de actoren in het veld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.