Tweede miljard voorschot ziekenhuizen op komst

De Block wil zich niet laten vastpinnen op oplopende ziekenhuistekorten die onder meer blijken uit een enquête van Zorgnet-Icuro. “De enquête wijst op een sterke daling van de activiteit, maar we moeten de facturatie van april afwachten. Op korte termijn zal er wel minstens 1,5 miljard nodig zijn om de thesaurieproblemen in de ziekenhuizen op te vangen”, zei ze in de Kamer.

Een enquête van Zorgnet-Icuro toonde aan dat er in de periode van 16 maart tot 19 april 44% minder klassieke ziekenhuisopnames waren, dat de activiteiten in de operatiekwartieren daalden met 76% op de dienst spoedgevallen met 27%. Vermits ongeveer 40% van de inkomsten van een ziekenhuis afkomstig is van prestaties door artsen, is de rekening snel gemaakt.

Er circuleren verschillende cijfers over de financiële impact op ziekenhuizen, variërend tussen 5 à 7 miljard extra kosten voor de ziekenhuizen, of een gemiddeld verlies per maand per ziekenhuis van 450.000 euro.

CEO van de Europaziekenhuizen Peter Fontaine maakte in een opiniestuk op onze site eerder ook al de berekening: een daling van de zorg tussen de 40 tot 80% voor sommige disciplines.

Zelfs de partiële hervatting van de normale activiteiten begin vorige maand leidt tot kopzorgen. Patiënten zijn weer meer welkom in de ziekenhuizen, maar die moeten zich houden aan nieuwe, strengere maatregelen inzake toegankelijkheid, hygiëne en circulatie binnen het ziekenhuis. Bovendien moeten de ziekenhuizen een strategische reserve achter de hand houden voor een tweede golf. Hoe zal de minister dit probleem aanpakken? Daarop antwoordde ze in de Kamer.

Niet vastpinnen

Maggie De Block (Open VLD) wil zich voorlopig niet laten vastpinnen op de genoemde tekorten. “De enquête van Zorgnet-Icuro wijst op een sterke daling van de activiteit, maar we moeten de facturatie van april afwachten. Omdat er altijd vertraging zit op de facturatie van ziekenhuizen, zijn er de eerste weken van de crisis zeker nog liquide middelen binnengekomen, weet De Block. “Op korte termijn zal er wel minstens 1,5 miljard euro nodig zijn om de thesaurieproblemen in de ziekenhuizen op te vangen”, heet het. Naast het eerdere voorschot van 1 miljard zou nu een tweede miljard voorzien worden voor de ziekenhuizen.

Sophie Wilmès zit op dezelfde lijn met haar communicatie in de Kamer: "Indien nodig zal een tweede voorschot worden betaald" om de ziekenhuizen te financieren. Tijdens de vergadering van de Algemene Raad van dinsdag deelde een regeringscommissaris de leden mee dat dit op tafel ligt bij de regering. 

Het koninklijk besluit nr. 10 van 19 april 2020 voorziet een mechanisme van kasvoorschotten ten gunste van de ziekenhuizen waar door covid een gat geslagen is in het budget. Maar niet vergeten dat tegelijk de begroting voor de gezondheidszorg voor 2020 al met 1 miljard werd verlaagd, en het dus om een voorschot gaat dat op het einde van het jaar 'geregulariseerd' wordt. Dat is dus het gevaarlijke addertje onder het gras.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.