Jos Opheide, nog niet zo lang actief als hoofdarts, getuigt over de onverwachte uitbraak in zijn ziekenhuis. "Wij doen ons uiterste best om dit te counteren, echt een huzarenstuk. We wisten dit van afgelopen zaterdag en nu al gaat de testing op vijf dagen van start."
"Zowel voor personeel, patiënten als voor artsen loopt een algemene testing op 1.200 mensen vandaag en morgen. Die gebeurt met twee testbussen van het UZA. De oorzaak van de uitbraak is voorlopig onverklaarbaar. Op één dienst heeft bijna iedereen positief getest, zowel patiënten als personeel. De besmetting gebeurde op een moment dat iedereen zijn beschermkledij droeg. Daarom trokken we aan de alarmbel, omdat het zo snel gaat en we niet precies weten wat er aan de hand is."
Nieuwe variant
"We hadden ook willen genoomtesten op de nieuwe variant die blijkbaar zeer besmettelijk is, maar die testing moet blijkbaar via Leuven verlopen, we weten niet of dat alsnog kan. We hadden nog wat uitbraken in scholen in het Geelse, en wellicht zal dat materiaal nog vergeleken worden om te zien of het om dezelfde variant gaat. Alleszins is dat een denkspoor."
"In het begin van de tweede golf bleven we met ons netwerk Kempen lang onder de radar, met zeer weinig besmettingen, en nu ineens loopt het de spuigaten uit. Terwijl we nu draaien als een goed geoliede machine vergeleken met de eerste golf."
"De resultaten van de huidige testing (eerste shift) verwachten we ten vroegste dinsdagavond. De vijfde dag, op tweede kerstdag, is er de tweede shift en hopen we alles onder controle te hebben."
Misschien kan men de dag nadien, in principe de start van de vaccinatiecampagne op 27 december, prioritair gaan vaccineren in Geel zodat alles zeker onder controle blijft?
"Ik ga ervan uit dat we tegen dan alles weer op een rijtje hebben. We zijn nu niet helemaal op slot, maar toch op een heel laag pitje, zowel qua opnames als qua activiteit."
"We willen anderzijds de raadplegingen niet helemaal stopzetten want dan gaan we de eerste lijn weer belasten omdat dan weer pathologiebehandeling uitgesteld wordt. Daarom houden we daarvoor de weg nog wat open naar patiënten die absoluut gezien moeten worden."
"Maar verder proberen we ons electief programma zo goed mogelijk te beperken. We kunnen daarvoor rekenen op onze samenwerking met het netwerk Kempen en ook daarbuiten ondertussen. Ons netwerk is immers ook zwaar getroffen. Die laatste ziekenhuizen die ons ook helpen, liggen in het zuiden van de provincie Antwerpen zoals Bonheiden en Lier en zelfs buiten de provincie, in Limburg. Het gaat niet om grote aantallen, maar ze zorgen voor verlichting."
"We hebben één groot geluk: dat we in de week net voor Kerst zitten. Met sowieso al weinig activiteiten in ziekenhuizen. Hopelijk zijn we er volgende week door en krijgen we er dan na de testing enig zicht op."
"De contacttracing zullen we nu nog opvoeren om te zien of we in dit fenomeen een lijn kunnen trekken, al denk ik dat dat heel moeilijk zal worden omdat het zo onvoorspelbaar is. Wij doen ons uiterste best. Dit is echt een huzarenstuk. We wisten dit van afgelopen zaterdag en nu al gaat de testing op vijf dagen van start. We komen er wel door."
> Lees ook: Ziekenhuis Geel - tijdelijke opnamestop in enkele diensten door corona