Tegenover de covid-19-pandemie hebben wereldwijd meer dan zes landen op de tien maatregelen getroffen die problematisch zijn op het niveau van de mensenrechten en de democratische regels, zo staat in een rapport dat de international ngo IDEA heeft bekendgemaakt.
De studie, die over vrijwel alle landen van de wereld gaat, concludeert dat 61 procent van de landen in minstens één domein van de democratische vrijheden maatregelen nam die als "illegaal, buiten proportie, onbeperkt in de tijd of onnodig" beschouwd worden.
In landen met democratische regimes valt 43 procent in deze categorie, bij de autoritaire regimes 90 procent, aldus de niet-gouvernementele organisatie, die in Stockholm gebaseerd is en gespecialiseerd in de staat van de democratie in de wereld.
De conclusies voor de autoritaire regimes waren te voorzien, maar "verrassend is dat zoveel democratieën maatregelen namen die problematisch zijn", zegt de secretaris-generaal van de ngo, Kevin Casas-Zamora.
India staat bovenaan de wereldrangschikking, met "verontrustende" maatregelen in 9 van de 22 onderzochte domeinen (bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid enz.), gevolgd door Algerije en Bangladesh (telkens 8). In de Europese Unie worden vijf landen vernoemd: Bulgarije (in 3 domeinen), Hongarije (2), Polen, Slovakije en Slovenië (telkens 1).
Onder de meest voorkomende bekommernissen zijn beperkingen op de persvrijheid in naam van de strijd tegen desinformatie, buitensporig gebruik van geweld (inschakeling van militairen om regels te doen naleven, interneringskampen voor zieke mensen...), corruptie bij contracten voor spoedleveringen, aanwijzing van migranten als verantwoordelijken van de epidemie, legt Casas-Zamora uit.
De studie looft ook landen die goede gezondheidsresultaten boeken en tegelijk de democratische regels naleven, waaronder IJsland, Finland, Noorwegen, Cyprus, Zuid-Korea, Taiwan, Japan, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Sierra Leone en Senegal.