De campussen Bornem en Rumst van het AZ Rivierenland waren de afgelopen weken bij de zwaarst belaste ziekenhuizen in de provincie Antwerpen. Op de druktste dag, 29 maart, werden er 94 covid-patiënten verzorgd. Bij AZ Rivierenland werden al 39 overlijdens gemeld, voornamelijk oudere mensen. Nu de piek achter de rug is, maakt het ziekenhuis zich klaar voor een herneming van de andere activiteiten.
Het AZ Rivierenland heeft drie campussen: Rumst, Bornem en een voor ambulante zorg in Willebroek. Aan de campussen van Rumst en Bornem werd midden maart een pre-triagepost ingericht om covid-patiënten te detecteren voor ze de spoedafdeling binnenstapten. 1.295 mensen kwamen daar langs, 291 van hen werden doorverwezen naar een spoedafdeling met sterke vermoedens van covid-besmetting. Uit eindelijk werden 250 bevestigde covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen van AZ Rivierenland. "Het goede nieuws is dat we intussen 163 mensen genezen konden verklaren en zij het ziekenhuis mochten verlaten", zegt afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree. "Helaas hebben we ook 39 overlijdens te betreuren. Het ging in hoofdzaak om oudere mensen. Vandaag/donderdag zijn er nog 46 mensen met covid-19 besmetting in onze ziekenhuizen, vijf daarvan liggen op intensieve zorgen en worden beademd. Twee patiënten werden doorverwezen naar het UZA."
De eerste patiënt diende zich bij AZ Rivierenland aan op 2 maart, de piek van aantal opnames lag op 29 maart toen 94 mensen in de twee campussen van Rumst en Bornem werden verzorgd. "We zijn één van de zwaarst belaste ziekenhuizen in de provincie Antwerpen geweest, vooral uit Kapelle-op-den-Bos en Aartselaar kwamen veel patiënten. De reden daarvoor is de aanwezigheid van grote woonzorgcentra op hun grondgebied", zegt Van Bree. "Van de 1.500 personeelsleden zijn een veertigtal besmet maar er is zeker geen link tussen werken op een covid-afdeling en besmetting."
AZ Rivierenland benadrukt dat er nooit een tekort aan plaats of personeel was. "Wij hadden zeer snel begrepen dat we als regionaal ziekenhuis ook onze verantwoordelijkheid zouden moeten nemen", zegt adjunct hoofdarts dr. Myriam Callaert. "Bij het begin van de pandemie werden patiënten naar referentieziekenhuizen verwezen maar wij hebben toen al beslist om niet dringende zaken uit te stellen. Daardoor waren we klaar tegen de patiëntenstroom die er kwam bij de piek van de pandemie. Onze medewerkers waren allemaal bereid om uit hun comfortzone te treden en zich om te scholen om te kunnen helpen op andere diensten dan diegene waar ze normaal werken. Doordat we voorbereid waren, konden we op een relatief rustige manier werken en bleef alles onder controle."
Het ziekenhuis bereidt zich nu voor op een geleidelijke heropstart van de activiteiten. "De dringende zorg van andere gezondheidsproblemen is nooit gestopt", zegt Van Bree. "Spoedgevallen, chronische zorg, operatiekwartier en intensieve zorg zijn steeds blijven draaien. Voor de niet-urgente zorg willen we de consultaties, daghospitalisaties en hospitalisaties gestaag weer opbouwen, rekening houdend met de beperkingen zoals afstand, veiligheidsmaatregelen en extra bescherming voor zowel patiënt als personeel."
Het ziekenhuis hoopt morgen duidelijkheid te krijgen van de Nationale Veiligheidsraad omtrent een mogelijke heropstart.