Is het complicatie- en sterftecijfer hoger voor patiënten die op vrijdag worden geopereerd dan voor patiënten die op maandag worden geopereerd als gevolg van het weekendeffect? Met andere woorden: speelt het weekend-effect? Blijkbaar wel volgens een Amerikaanse studie die zich baseert op een Canadese cohortanalyse.
De opeenvolgende hervormingen van de instellingen hebben van België een “federale staat gemaakt die bestaat uit gewesten en gemeenschappen” (De Belgische Grondwet, 1994). De verdeling in grond- en taalgebieden is complex: 3 gewesten, 3 gemeenschappen en 4 ‘taalgebieden’ overlappen elkaar. Sinds 1 juli 2014 is de zesde staatshervorming van kracht. Deze hervorming, die het institutionele akkoord van 11 oktober 2011 vertaalt, benadrukt de federalisering van België door – om de titel van dit akkoord te hernemen – “een efficiëntere federale staat en een grotere autonomie voor de deelstaten” te bekrachtigen...
De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD) heeft een studiedag gewijd aan het thema innovatie. De ziekenhuisdirecteurs hadden als doel de noodzaak en meerwaarde van innovatie te beklemtonen in een hedendaags zorgproces. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat ziekenhuizen moeten evolueren, enerzijds wegens de snelheid van veranderingen waarmee de sector wordt geconfronteerd en anderzijds wegens de economisch-financiële crisis die door de statische structuren en bestuursmethoden des te heviger voelbaar wordt.
Wat vereist het uitvoeren van een innovatie vanuit een strategisch standpunt (technologie, processen, enz.)? Het antwoord van Wim Allemeersch, algemeen secretaris van de BVZD/ABDH.
In welke opzichten is innovatie belangrijk voor het ziekenhuisbeleid? Het antwoord van Paul d'Otreppe, voorzitter van de BVZD/ABDH.
Wat zijn de sleutelelementen die u van deze studiedag onthoudt? Het antwoord van Pascal Verdonck, vicevoorzitter van de BVZD/ABDH.
Zo luidt één van de opmerkelijke slogans van een campagne gevoerd door verschillende ziekenhuizen uit het Antwerpse (UZA, AZ Monica, GZA-ziekenhuizen, Heilig-Hartziekenhuis Lier en Revarte). Op die manier willen ze sensibiliseren tegen de toenemende agressiviteit van de patiënten.
De Universitaire Ziekenhuizen Leuven dragen tolerantie, wederzijds begrip en communicatie, zelfs met behulp van tolken, hoog in het vaandel. Mevr. Nele Vandingelen is de coördinator interculturele bemiddeling. We hadden de gelegenheid om met haar hierover van gedachten te wisselen.
Het algemeen ziekenhuis Sint-Blasius was één van de drie genomineerden voor de MVO Award 2011. MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze nominatie toont aan dat de door de directie en raad van beheer gekozen strategie ook gewaardeerd wordt.
De gezondheidssector heeft het in het algemeen al moeilijk om verzorgend en ander personeel te rekruteren en te behouden. In de ouderenzorg is dat probleem nog acuter: de behoefte neemt almaar toe, terwijl het bestaande personeel steeds harder moet werken als gevolg van de crisis en de besparingsmaatregelen, waardoor het nog moeilijker is het personeel te behouden. In zijn studie 'Het personeelsvraagstuk in de ouderenzorg in kaart gebracht', bespreekt Pieter Van Herck (Senior fellow van het Itinera Institute) de verschillende elementen bij het management van de human resources. Hij heeft daarvoor de mening over de gevoerde politiek gevraagd van beleidsmensen en de directie van de instellingen en stelt op basis daarvan mogelijke oplossingen voor (1).
Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen staat volledig achter de kwaliteitsindicatoren die de Vlaamse ziekenhuizen zichzelf opleggen (lees De Specialist nr. 12-12). “Dit is een belangrijke dag voor het Vlaamse ziekenhuisbeleid”, stelde de minister tijdens de voorstelling van de indicatoren. Hij benadrukt dat het vooral belangrijk is dat de sector zelf gaat voor meer kwaliteit en transparantie, eerder dan te wachten op door de overheid opgelegde normen.
De belangrijkste missie van de dienst spoedgevallen is op een snelle en efficiënte manier de beste zorg te bieden aan patiënten die een acute pathologie hebben die levensbedreigend is of een grote weerslag kan hebben. Het beroep dat op de diensten voor spoedgevallen wordt gedaan, overstijgt echter ruimschoots dit kader. Een groot aantal patiënten biedt zich met minder ernstige, lees lichte, pathologieën op de dienst aan. Het beheer van de veel vormen aannemende patiëntenstroom is moeilijk, en dat geldt nog meer wanneer het gebeurt binnen een gespannen situatie. Teneinde de patiëntenstroom te verbeteren, hebben sommige ziekenhuizen – zoals het UZ Gent – een triagesysteem op poten gezet gebaseerd op een kleurcode.
De 48ste perfectioneringcyclus in ziekenhuiswetenschappen georganiseerd door de faculteit Volksgezondheid van de UCL boog zich over het delicate en complexe thema van de antwoorden die aangedragen moeten worden om de financiële noden van de ziekenhuizen te lenigen. De uitdaging is des te dringender omdat de noden voortdurend blijven stijgen door de ‘ouderdom’ van de ziekenhuisinfrastructuur. Op hetzelfde moment gaat de overheidssubsidie voor ziekenhuisinfrastructuur van 60 naar 10% en - hiertoe gedwongen door de crisis - beperken financiële instellingen de kredieten op lange termijn. Tenzij er nieuwe alternatieven worden gevonden, dreigt de spanning tussen de vraag en het aanbod in sneltempo ondraaglijk te worden. Deze alternatieven werden vanuit verschillende invalshoeken (politiek, economisch, juridisch) naar voor gebracht door Renaud Witmeur, Françoise Lannoy, prof. Eric De Keuleneer en meester Kim Moris.
Van 19 tot 25 september 2011 organiseerde de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs een studiereis naar Boston, de hoofdstad van New England. Een veertigtal ziekenhuisdirecteurs kreeg de kans om een aantal interessante ziekenhuizen te bezoeken.
Een ziekenhuismanager staat onder zware druk. Hij moet het budget onder controle houden, een zorgverlening van optimale kwaliteit garanderen en navigeren in een complex en veranderend reglementair kader. Met andere woorden: hij moet van alle markten thuis zijn. Eén van de kwaliteiten waarvan hij blijk moet geven in tijden van crisis of hervorming is moed. Moed is één van de meest noodzakelijke en minst aangehaalde kwaliteiten, omdat het een persoonlijk of zelfs subjectief begrip is en dus moeilijk ‘objectiveerbaar’. Bent u een moedige manager? Bent u al bevraagd over dit onderwerp? Wat antwoordt u dan? Op basis van welke criteria durft u zichzelf een moedige manager te noemen? Wat is eigenlijk een moedige manager? Een tiental ziekenhuisdirecteurs boog zich over deze en vele andere vragen tijdens een seminarie georganiseerd door de Faculteit Volksgezondheid van de UCL. Op basis van hun verhalen trachten we in dit artikel de belangrijkste punten samen te vatten.
Door de vergrijzing van de bevolking is langdurige zorg een absolute noodzaak geworden en de rusthuizen zullen ongetwijfeld een belangrijke rol in die zin blijven spelen. Maar het profiel van de bewoners verandert naar meer afhankelijkheid, en anderzijds worden er structuren op touw gezet die autonome bejaarden toelaten om langer thuis te blijven. Maar wat vinden de bejaarden er zelf van? Zijn zij tevreden over de huidige diensten? Wat vinden ze van de kwaliteit van de zorg? Om dat na te gaan, hebben we een groot tevredenheidsonderzoek uitgevoerd bij bewoners van rusthuizen. Published ahead of print.
Staan de Brusselse openbare ziekenhuizen er beter voor sinds de oprichting van het Iris-netwerk vijftien jaar geleden? De verantwoordelijken van de koepel hebben in elk geval de cijfers aan hun kant.
Een robot die zorgt voor de distributie van geneesmiddelen in een woon- en zorgcentrum. Het komt de werklast van verpleegkundigen ten goede. Voor de rusthuisbewoners betekent het een zichtbare besparing. En het risico op fouten wordt tot een minimum herleid… Volgens dr. Robert Bailleul, huisarts en OCMW-voorzitter te Diksmuide, waar het nagelnieuwe woon- en zorgcentrum binnenkort een dergelijke robot in gebruik neemt, zijn de voordelen groot.
Jean-Louis Toussaint, directeur van het CHR de Namur, zal op 1 juli wellicht het ziekenhuis dat hij 23 jaar lang geleid heeft, verlaten voor het CH Peltzer-La-Tourelle. Dit ziekenhuis in Verviers was al enkele maanden op zoek naar een nieuwe directeur.
Healthcare Executive Nr 86
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...