3019 mensen in ons land zijn nu overleden aan Covid-19

Van de 3019 sterfgevallen Covid-19 werd 57% van de overlijdens genoteerd in de ziekenhuizen en 40% in WZC’s, 1% thuis en voor 2% bestaat nog onduidelijkheid. In vergelijking met vorige week is het aantal doden fors gestegen, uiteraard ook omdat nu de WZC-cijfers meegeteld worden. Een heikel punt dat dit niet eerder gebeurde, geven experts ook toe.

De afgelopen 24u zijn 325 personen in België overleden als gevolg van het coronavirus. Daarnaast vielen er ook nog eens 171 sterfgevallen te betreuren die met terugwerkende kracht werden bijgeteld. Dat brengt het totale aantal sterfgevallen in ons land door toedoen van het coronavirus op 3.019.

Ondertussen wordt de situatie in de woonzorgcentra dus steeds zorgwekkender. Er moeten immers nog overlijdens in 12 woonzorgcentra worden nagekeken en de gegevens zijn dus nog niet volledig.

De 171 bijkomende overlijdens vonden plaats tussen 18 en 31 maart. De afgelopen 24 uur werden voorts 462 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 404 anderen mochten het ziekenhuis dan weer verlaten. Het totaal aantal patiënten in de ziekenhuizen komt daarmee op 5.610 te staan, dat zijn er 20 meer dan donderdag.

Op de afdeling intensieve zorg liggen momenteel 1.278 patiënten. Dat zijn er zeven meer in vergelijking met een dag eerder. Intussen is 58% van de bedden op intensieve zorgen bezet, maar blijven er nog meer dan 1.000 bedden vrij. Tegenover donderdag wordt één extra persoon beademd.

Ook werden de afgelopen 24 uur zo'n 3.700 tests uitgevoerd. Er kwamen aldus zo'n 1.684 bevestigde besmettingen bij, wat het totaal van personen die positief hebben getest op het coronavirus in ons land brengt op 26.667.

Er zijn 5.406 testen bezig of ze werden afgenomen bij WZC’s.

Mensen die ernstig ziek zijn of nood hebben aan hospitalisatie, zullen die ook krijgen, aldus Steven Van Gucht. WZC's krijgen de raad om zieken bij hen te houden. Kan dat als ze er niet voldoende voor uitgerust zijn? Steven Van Gucht: "Dat wordt steeds beslist in samenspraak met de arts en als het nodig is, volgt een ziekenhuisopname."

App

Kan een app gebruikt worden om mensen te verwittigen dat ze contact hadden met een besmettelijk geval? Dat is volop in onderzoek en het kan een nuttig hulpmiddel zijn na de social distancing en als maatregelen worden teruggeschroefd. Dit wordt ernstig overwogen, aldus nog Steven Van Gucht. Vraag is of we zo niet in conflict komen met de privacy.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.