De federale regering maakt het zes maanden langer mogelijk dat gepensioneerde 65-plussers aan een fiscaal gunstig regime bijspringen in de zorg. De maatregel moet het personeelstekort in de sector helpen opvangen. Gelijkaardige maatregelen voor werklozen en vrijwilligers, vervallen.
De coronapandemie en de algemene krapte op de arbeidsmarkt hebben een personeelstekort in de zorg veroorzaakt. De regering trof daarom een aantal maatregelen. Zo mogen gepensioneerde 65-plussers belastingvriendelijk bijverdienen wanneer ze in de zorg aan de slag gaan.
De maatregel zou normaal gezien op 31 maart aflopen, maar de federale regering heeft hem vrijdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verlengd.
De regering besliste destijds om ook gunstige regimes uit te werken voor vrijwilligers en zelfs langdurig werklozen om in de zorg aan de slag te gaan. Die laatste groep kon een deel van de werkloosheidsuitkering behouden, vrijwilligers zagen het plafond voor de jaarlijkse onkostenvergoeding verhoogd.
Die maatregelen worden echter niet verlengd, bevestigt het kabinet van Vandenbroucke maandag. Van de gunstige regeling voor werklozen werd amper gebruik gemaakt, en de vrijwilligers waren zelf geen vragende partij voor een verlenging, klinkt het.
De regeling waardoor jobstudenten in de zorg extra uren per jaar konden werken tegen verlaagde sociale bijdragen, hoefde dan weer niet verlengd te worden omdat het algemene plafond sinds begin dit jaar al verhoogd is.