Het is vandaag wat stil geworden rond de zaak-Reynders (MR), ook wel Subitogate genoemd. Maar die affaire zal ongetwijfeld weer de kop opsteken. Een blik op twee recente parlementaire vragen in de Kamer aan minister van Financiën, Coördinatie fraudebestrijding en Nationale Loterij Vincent Van Petegem (cd&v).
Raoul Hedebouw (PVDA-PTB) kon deze kwestie uiteraard niet laten liggen en trok van leer in zijn welbekende stijl: “Ik stel u vandaag vragen over mogelijke witwaspraktijken. We weten dat het in België voor ministers al Win for Life is: 11.000 euro netto per maand in de zak. We weten dat het voor Europese commissarissen een super Win for Life is: maar liefst 28.000 euro per maand! Maar nu, volgens de pers, wilde de heer Reynders misschien cashen op de super Win for Life. De afgelopen jaren zou de heer Reynders 800.000 euro in contanten op bankrekeningen hebben gestort! Hallo jongens!”
Hedebouw probeerde zich voor te stellen hoe deze zaak zich concreet afwikkelde: “Op een dag zei de bank tegen hem (Reynders, red.): ‘Dat is een beetje verdacht! Dus wat deed hij? Hij kocht voor 200.000 euro aan loten voor de Nationale Loterij, 50 op 52 weken, bij een benzinepomp. Stel je voor Didier Reynders: ‘Hallo, ik neem een pakje Marlboro's en jij geeft me nog eens 500 euro aan loten’. En de week daarna: ‘Geef me een Snickers-reep en ik krijg nog eens 500 euro aan kaartjes’. Stel je voor, een Europese commissaris! Wat een schande! (…) Bij MR, onder de liberale elites, is het altijd hetzelfde. Ze spelen met de profiteurs, de langdurig zieken, de werklozen enzovoort. Maar als het over jullie zelf gaat, staat er niemand meer op het balkon!”
Dat illustreerde de PVDA-voorzitter door een sneer uit te delen aan Georges-Louis Bouchez: “Twee minuten geleden was Georges-Louis Bouchez er nog! Hij was er! Maar hij heeft zichzelf 'eruit geschopt' voor het debat! Hij wil hier duidelijk geen debat over! Mijnheer de minister, hebben de banken het geld en het feit dat deze transacties mogelijk frauduleus waren, gemeld aan de anti-witwaseenheid?”
Oppositiepartij Groen kon deze voorzet uiteraard ook niet laten liggen, al bleek de vraagstelling van Stefaan Van Hecke wel iets zakelijker: “Het zou een gokverslaving zijn. Dat is de uitleg die de heer Reynders geeft aan dit dossier. Collega's, wie een gokverslaving heeft, is bijvoorbeeld chanteerbaar. Daarom mogen politieagenten, magistraten, deurwaarders en notarissen niet binnen in een casino en mogen ze wettelijk gezien nooit gokken. (…) Er wordt gesproken over een totaalbedrag van ongeveer 1 miljoen euro waarvoor een verklaring moet worden gegeven: een poging tot witwassen via de Nationale Loterij ter waarde van 200.000 euro en 800.000 euro cashgeld dat aangeboden werd aan een bank om op een rekening te zetten. Dat roept wel wat vragen op.”
“Mijn eerste vraag luidt of het volgens u nodig is om de controlemechanismen bij de Nationale Loterij te verstrengen en verstevigen.”
“Ten tweede valt de Nationale Loterij blijkbaar ook niet onder de anti-witwaswet. Er is dus geen aangifteplicht voor de Nationale Loterij. Bent u van oordeel dat de Nationale Loterij ook onder die witwaswet zou moeten vallen?“
“Mijn derde vraag gaat over de cashstortingen bij de bank. Hoe kan het dat het zo lang heeft geduurd voor er signalen zijn gekomen? Men moet maar eens proberen om 800.000 euro cash op een bankrekening te zetten. Dat zou dus gedurende een hele periode gebeurd zijn. Zijn er dan nooit signalen gekomen…”
De Kamervoorzitter beklemtoonde vervolgens dat de stemmingen geheim waren.
Controlemechanismen, witwassen
In zijn antwoord verwees de minister naar zijn eerdere uitleg over de manier waarop het controlemechanisme bij de Nationale Loterij werkt en volgens hem duidelijk gewerkt heeft “ondanks het uitzonderlijke karakter van het dossier. (…) U kunt die nota nalezen en bestuderen, want die is openbaar. U kunt die opvragen bij mijn kabinet en ook bij de Nationale Loterij. In die nota zult u ook de antwoorden vinden op vragen over de gehanteerde controlemethode, over welke indicatoren juist wijzen op mogelijk witwassen, maar ook over de tijdlijn van het geschetste dossier. Dat alles uiteraard met respect voor het onderzoeksgeheim.”
“Wat betreft uw andere vragen ben ik het natuurlijk met u eens dat wij de strijd tegen witwassen moeten verderzetten. Dat is ook exact de reden waarom de nieuwe Europese anti-witwasverordening er is, waaronder ik op Europees niveau mee mijn schouders heb gezet. Die verordening zal daar natuurlijk ook toe bijdragen. Ik wil wel nog toevoegen dat het nu aan de justitie is om het onderzoek te voeren.”
Zowel Hedebouw als Van Hecke toonden zich ontgoocheld omdat volgens hen de minister niet had geantwoord op vragen over de anti-witwaswet. Stefaan Van Hecke liet nog weten: “Wij zullen een wetgevend initiatief nemen, zodat de Nationale Loterij wel onder de anti-witwaswet valt. Dan kan iedereen zijn stem uitbrengen.”
Dat weekte flink wat rumoer los in de Kamer. Subitogate is duidelijk nog niet van de baan.
> Didier Reynders nam verlof uit de Europese Commissie: realisaties