De Europese producenten van medische apparatuur worden gediscrimineerd bij openbare aanbestedingen op de Chinese markt. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag geconcludeerd na onderzoek. De Commissie overweegt tegenmaatregelen.
Volgens de Commissie heeft haar onderzoek "duidelijk bewijs" opgeleverd dat China "de toegang van producenten van medische apparatuur uit de Europese Unie tot overheidscontracten op oneerlijke en discriminerende wijze beperkt", luidt het in een persmededeling. De discriminatie betreft volgens haar alle categorieën van medische apparatuur.
De Commissie blijft bereid tot een "constructieve dialoog" met Peking. Door het uitblijven van aanvaardbare oplossing gaat ze nu echter tegenmaatregelen bestuderen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Chinese bieders deels of zelfs helemaal afgesloten kunnen worden van overheidscontracten in de EU.
"Openheid moet wederzijds zijn: overheidscontracten in de EU staan open voor landen buiten de EU, en we verwachten dat andere landen onze bedrijven met dezelfde eerlijkheid behandelen", zo verklaarde Eurocommissaris voor Handel Maros Sefcovic.
De Commissie beklemtoont daarbij dat de Europese markt voor openbare aanbestedingen één van de grootste en meest toegankelijke ter wereld is. Ze wijst er ook op dat de Chinese export van medische apparatuur naar de EU met meer dan 100 procent is toegenomen sinds 2015.
De Commissie had in april vorig jaar een onderzoek naar de Chinese openbare aanbestedingen opgestart. Het was het eerste op basis van een nieuwe wet (International Procurement Instrument, IPI) die moet garanderen dat Europese bedrijven evenveel kansen krijgen bij openbare aanbestedingen op derde markten dan buitenlandse bedrijven op de Europese markt.