Huisartsen uit Aartselaar, Boom, Bornem, Hemiksem, Kapelle-op-den Bos, Londerzeel, Puurs-Sint-Amands, Niel, Rumst, Schelle en Willebroek kunnen patiënten doorverwijzen naar een uitzonderlijke consultatiefaciliteit van AZ Rivierenland. Op campus Rumst werd naast de spoed een park&ride-consultatiepost opgericht om mogelijk verdachte patiënten te testen. Die van campus Bornem opent donderdag om 18 uur.
Patiënten die mogelijk besmet zijn, worden door de huisartsen telefonisch doorverwezen naar twee centrale nummers, eentje voor campus Rumst en eentje voor campus Bornem. Daar maken ze een afspraak om langs te komen in een speciaal daartoe ingerichte wachtpost waar dagelijks tussen 6 uur en middernacht twee artsen hen kunnen onderzoeken.
"Bij patiënten van wie de arts oordeelt dat er wellicht geen sprake is van COVID-19-besmetting, wordt de patiënt terug naar huis gestuurd en zal zijn gewone huisarts hem opvolgen", zegt Ann-Marie Morel, die de coördinatie van de park&ride-consultaties op zich neemt. "Wanneer er wel een vermoeden van besmetting is, wordt de patiënt naar de afgesloten ruimte van de spoeddienst geleid waar een test zal worden afgekomen."
"Tot het resultaat bekend is, en dat kan wel enkele dagen duren, blijft de patiënt in een beveiligde omgeving. Wanneer hij besmet blijkt, wordt hij overgebracht naar een speciaal ingerichte vleugel op de campus in Bornem."
Allen samen
Voor de park&ride-consultaties hebben de huisartsen, de twee ziekenhuiscampussen en de gemeenten de handen in elkaar geslagen. "De administratie en de schoonmaak wordt door de gemeenten voorzien, de bezetting van de park&ride-zones wordt door de huisartsen en ziekenhuisartsen voorzien. Zij zullen werken in blokken van zes uur, en telkens zijn twee artsen afzonderlijk actief. Zo kunnen op een dag 180 patiënten geholpen worden", zegt Morel.
Bij een doorverwijzing naar de park&ride-consultatie moet de patiënt bij aankomst op de parking in zijn wagen wachten tot de arts hem komt ophalen. Van de huisarts krijgt hij een formulier mee met de medische voorgeschiedenis, zodat de behandelende arts op de hoogte is.
Huisartsen ontlasten
Door de inrichting van de park&ride-consultaties wil AZ Rivierenland de huisartsen wat ontlasten en voorkomen dat potentieel besmettelijke mensen zich verplaatsen naar de wachtkamer van een dokterskabinet. Bovendien kunnen zij zich hierdoor beter richten op andere gezondheidsproblemen waarvoor mensen zich tot bij hen begeven.
In de deelnemende gemeenten wonen zo'n 170.000 inwoners en zijn ongeveer 150 huisartsen actief.