Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is woensdagavond met de zorgsector een noodplan overeengekomen. In plaats van tien punten, zijn er elf punten afgesproken. Dat meldt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, na afloop van het overleg. "Naast de punten die minister Beke woensdagnamiddag in het parlement heeft opgesomd, is er een elfde punt bijgekomen dat gaat over de geestelijke gezondheidszorg van de bewoners en van de medewerkers", aldus Cloet.
Het plan zal nu worden uitgerold voor de woonzorgcentra en de andere residentiële voorzieningen, bevestigt ook minister Beke in een persmededeling.
Vandaag gaat een taskforce van start, die geleid zal worden door topambtenaar Karine Moykens en die elke dag zal samenkomen. "We hebben goede hoop dat er nu heel snel acties zullen worden ontwikkeld en dat er dagelijks geschakeld kan worden", luidt het bij Zorgnet-Icuro.
Het plan van minister Beke focust onder andere op de teststrategie, het beschermingsmateriaal en op het voorzien van voldoende personeel.
Eerder zei de minister al dat er nog meer aandacht zal zijn voor cohortezorg in de woonzorgcentra. Met cohortezorg in de thuissituatie wordt bedoeld dat een vaste equipe verzorgenden en een vaste equipe thuisverpleegkundigen exclusief instaan voor de zorg en ondersteuning bij personen die besmet zijn met COVID-19. Andere verzorgenden of thuisverpleegkundigen nemen de zorg op voor cliënten die niet besmet zijn.
"De diensten voor thuisverpleging, de zelfstandige thuisverpleegkundigen en diensten voor gezinszorg richten ieder voor hun discipline cohorteteams op en werken hiervoor dienstoverschrijdend samen. We vragen hen om ook bij te springen in de woonzorgcentra met een uitbraak van het virus", aldus Beke.
Woonzorgcentra die geconfronteerd worden met een uitbraak van het virus kunnen zich beroepen op de expertise binnen het Agentschap Zorg en Gezondheid, via een team gespecialiseerd in infectieziektenbestrijding. Zij die in een precaire situatie zijn beland, kunnen een crisismanager inschakelen.
Wat het testen betreft: sinds dinsdag worden 11.000 testkits verdeeld onder 85 van de meer dan 800 Vlaamse woonzorgcentra. Maar het is de bedoeling om het aantal voorzieningen waar getest kan worden, uit te breiden tot alle zorgvoorzieningen, al hangt dit af van de beschikbare testcapaciteit in heel België. Voorts komt er een strategie rond serologische testen, "om klaar te zijn zodra deze beschikbaar zijn".
Om het uitvallen van het personeel in de woonzorgcentra te compenseren, zal beroep gedaan worden op zorgpersoneel in andere sectoren (gezinszorg, aanvullende thuiszorg, thuisverpleging, kinderopvang, VAPH en ziekenhuizen). Ook studenten geneeskunde en stagiair(e)s worden ingezet. Aan de ziekenhuizen wordt gevraagd om de woonzorgcentra te ondersteunen door materiaal aan te bieden, te helpen met opleidingen of personeel ter beschikking te stellen. Daarnaast wordt gefocust op een betere communicatie tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra rond de transfer van patiënten.
Tot slot voorziet de Vlaamse regering compensaties voor de zorgvoorzieningen om de financiële impact van de coronacrisis enigszins te verzachten.
> Lees ook: Noodplan: Zorgnet-Icuro 'voorlopig gerustgesteld' (Margot Cloet)