27 Vlaamse ziekenhuizen in de rats door pensioenfactuur  

Bijna de helft van de Vlaamse ziekenhuizen zit in de rats met zijn pensioenfactuur, meldt De Tijd. Daardoor dreigen ze op korte termijn in financieel vieze papieren te belanden, met soms zelfs mogelijk een faillissement. Het gaat om 27 ziekenhuizen die statutaire ambtenaren in dienst hebben of hadden.

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is één van 27 Vlaamse ziekenhuizen dat in de penarie zit met zijn pensioenfactuur. Ook ZNA ziet die factuur als een zwaard van Damocles hangen boven de toekomst van het ziekenhuis. Het probleem is historisch gegroeid omdat vaak nog een deel van het personeel als ambtenaar aan de slag is. De recentste aanwervingen zijn enkel contractueel.

De pensioenen van die werknemers worden later door de overheid betaald. Voor de pensioenen van de statutairen gebeurt dat via een fonds, dat wordt gespekt met afdrachten die ziekenhuizen doen op de wedde van de ambtenaren die ze in dienst hebben.

Omdat de ziekenhuizen steeds minder ambtenaren in dienst hebben en de groep gepensioneerden almaar groter wordt, vloeit echter onvoldoende geld naar het fonds om de pensioenen te betalen. De betrokken ziekenhuizen worden gedwongen om de tekorten in het fonds bij te passen. Voor dit jaar gaat het over 20 miljoen euro. De komende jaren komt daar telkens een fiks bedrag bij, waardoor de factuur in 2028 oploopt tot een kleine 130 miljoen euro. De pensioenfactuur valt het hoogst uit voor het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en het Jessa Ziekenhuis uit Hasselt. 

‘De betrokken ziekenhuizen en de lokale besturen kunnen dat niet betalen’, zegt Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) in De Tijd. Als er niets gebeurt, zullen de betrokken ziekenhuizen geen nieuwe leningen meer krijgen van de banken.

Minister van Pensioenen Bacquelaine benadrukt via zijn woordvoerder dat er al veel gebeurd is. "Ik kan enkel herhalen dat dankzij de hervormingen van de minister de pensioenfactuur van lokale overheden en ziekenhuizen al gedaald is. Niemand kan de positieve impact van onze hervormingen op de pensioenfactuur van de ziekenhuizen ontkennen." De minister verwijst onder meer naar de jaarlijkse financiering van pensioenen van lokale besturen van 121 miljoen euro en de verhoging van de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor het vervroegd pensioen.

Eerder waarschuwde ook al het ZOL voor deze tikkende tijdbom: “De pensioenen houden ons in een wurggreep”, liet financieel directeur Elke Panis noteren in De Specialist.

Lees ook: zol-waarschuwt-voor-onzekerheden-financiering

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.