Volgens een worstcasescenario zou er in ons land sprake kunnen zijn van 13.000 gediagnosticeerde gevallen van het coronavirus, met 2.000 tot 3.000 hospitalisaties en 500 tot 700 patiënten die op de intensive care terecht zouden kunnen komen.
Dat verklaarde Steven Van Gucht, de voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus. "Een zware seizoensgriep kan dit ook", zei Van Gucht tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.
"Deze cijfers zijn niet berekend met allerlei wiskundige omwegen", legde de viroloog uit. Ze zijn gebaseerd op de situatie in Wuhan en de provincie Hubei, waar het virus eind december voor het eerst opdook. Hij verwacht niet dat het zo ver zal komen. In Hubei was men immers niet voorbereid en werd er in het begin te traag gereageerd, legde Van Gucht uit. "Wij zijn wel voorbereid."
Gisteravond in De Afspraak en Terzake liet ook deskundige dr. Erika Vlieghe (UZA) haar licht schijnen over het worstcasescenario dat eerder in de aandacht kwam via het opiniestuk van dr. Philippe Devos. Ze maakte er zich weinig druk over: "Je kunt uitgaan van het slechtste en dan blijkt achteraf hoogstwaarschijnlijk dat het allemaal nog meevalt", liet ze uitschijnen. Anderzijds is het nooit slecht om dergelijke oefeningen te maken om goed voorbereid te zijn.
"Corona- niet naast grieppatiënt"
Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is het een goede zaak dat ons land het virus een tijd heeft kunnen buitenhouden. De piek van de gewone griep is intussen immers twee weken voorbij, wat duidelijk scheelt in de ziekenhuiscapaciteit. "Op die manier moet een patiënt met corona niet naast iemand met griep in bed liggen." Eerder had ook Prof. Marc Van Ranst die strategie al uiteengezet.
Van Gucht sloot zich bij de woorden van de minister aan. "Het uitstel en de vertraging waren echt wel cruciaal". Bovendien kan ons land nog rekenen op een meevaller: "We hebben nog nooit zo'n mild griepseizoen gekend. De griep is ons echt wel genadig", aldus de viroloog. Mochten beide pieken samen zijn gevallen, dan was er een potentieel probleem geweest.
Ouderen meer risico
Een van de belangrijkste lessen uit China is dat ouderen meer risico lopen. Wie als tachtigplusser in het ziekenhuis belandt, heeft 15 procent kans dat ziekenhuis niet meer te verlaten, legde Van Gucht uit. Maar ook dat is volgens hem perfect vergelijkbaar met griep.
De viroloog lanceerde een oproep om in te zetten op de bescherming van ouderen en chronisch zieken. "Dit is een collectieve verantwoordelijkheid. Als je ziek bent, blijf je thuis en zoek je geen contact met ouderen en chronisch zieken, of het nu om corona of om gewone griep gaat", aldus Van Gucht. Of om het zoals De Block uit te drukken: "Als je ziek bent, blijf thuis. Blijf in uw kot!"
> Lees ook het opiniestuk van intensivist en Bvas-voorzitter Philippe Devos: Coronavirus - "Armageddon of bullshit?"
> Lees ook: weinig onrust, wel verhoogde waakzaamheid in WZC's