Euthanasie op dementerende patiënten is toegestaan als ze daartoe een geldig verzoek hebben ingediend toen ze nog helder van geest waren. Dat advies gaf de procureur-generaal van Nederland aan de Hoge Raad. Artsen hoeven niet in alle gevallen te proberen nog over de euthanasie te communiceren met wilsonbekwame patiënten.
"Als een arts tot de conclusie komt dat dit zinloos is en onnodig belastend voor de patiënt, moet dit medisch-professionele oordeel in beginsel worden gerespecteerd door de rechter", luidt het advies aan het hoogste rechtscollege van Nederland.
De zaak draaide om de strafvervolging van een verpleeghuisarts die euthanasie had toegepast op een 74-jarige vrouw uit Den Haag die ernstig dement en wilsonbekwaam was. Voordat haar alzheimer zo vergevorderd was, had ze duidelijk opgeschreven en tegen haar naasten gezegd dat ze niet meer wilde leven als ze moest worden opgenomen in een verpleeghuis. Toen het eenmaal zover was, kon ze haar verzoek echter niet eenduidig herhalen en gaf ze tegenstrijdige signalen.
Volgens de procureur-generaal, wiens advies zwaar weegt, besloot de rechtbank eerder terecht dat de inmiddels gepensioneerde arts de zorgvuldigheidseisen voldoende heeft nageleefd.
Duidelijkheid
Voor de betrokken arts was de strafzaak al afgerond. Het Openbaar Ministerie (OM) was niet uit op straf, maar wil een uitspraak van het hoogste rechtscollege om meer duidelijkheid te krijgen over de manier waarop de euthanasiewet moet worden uitgelegd. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 in Nederland dat de Hoge Raad zich over deze wet gaat uitspreken.