Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) heeft de omgevingsvergunning voor een nieuwe ziekenhuiscampus van Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen goedgekeurd. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw van de nieuwe campus half juni starten.
Plannen om een nieuwe ziekenhuiscampus te bouwen, op de Sint-Jan-campus tussen de Ring en de Houtemstraat, gaan al meerdere jaren mee. Omdat het huidige gebouw, aan de Kliniekstraat in het centrum van de suikerstad, sterk verouderd is, drong een verhuis naar de bestaande campus op Sint-Jan zich op. De diensten van het gebouw aan de Kliniekstraat zullen dus mee ingekapseld worden in de bestaande gebouwen op Sint-Jan.
"Kwaliteitsvolle en nabije zorg staan voorop", vertelde minister Brouns maandag bij de voorstelling van de vergunning. "Dat is belangrijk op een ogenblik dat we voor veel zorgnoden staan: de vergrijzing en complexiteit van ziektebeelden nemen toe."
In november 2023 trok het ziekenhuis echter haar aanvraag tot omgevingsvergunning zelf in, nadat buurtbewoners bezwaren hadden geuit over de mobiliteitsimpact. Ook de provinciale omgevingsvergunningscommisie had meer duidelijkheid gevraagd over de mobiliteitsstromen.
De aangepaste plannen zouden tegemoetkomen aan die bezorgdheden, stelt het ziekenhuis. De huidige ontsluitingsroute blijft behouden, parkeerplaatsen kunnen na de werkuren en tijdens het weekend deels gebruikt worden door buurtbewoners, en er komen 420 fietsenstallingen, een voetgangersbrug en een reguliere busdienst.
Er zijn nog twee buurtbewoners die eerder al aangaven niet akkoord te zijn met de plannen. "Wij gaan ervan uit dat zij ook het algemeen belang van het nieuwe ziekenhuis voor de regio zien, en dat we de vooropgestelde timing en plannen kunnen aanhouden", zegt Gert Peeters, algemeen directeur van RZ Tienen. "Wij zijn vragende partij om in gesprek te blijven gaan met hen."
Zeven verdiepingen, vijf bouwlagen
In de nieuwe campus zal plaats zijn voor onder meer 69 bedden voor dagopname, 252 bedden voor klassieke hospitalisatie en tien bedden voor intensieve zorgen. Daarnaast worden er acht operatiezalen en vier verloskamers, een spoedafdeling met negentien plaatsen, een afdeling voor medische beeldvorming en een huisartsenwachtpost voorzien. Het ziekenhuis krijgt zeven verdiepingen, de parkeergarage zal uit vijf bouwlagen bestaan, waarvan één ondergronds.
Voor met de bouw gestart kan worden, wordt eerst een deel van de huidige Sint-Jan-campus afgebroken. Dat kan volgens de huidige planning in juni gebeuren. De rest van de campus blijft daarna operationeel tot het nieuwe gebouw wordt opgeleverd. De eerstesteenlegging van het nieuwe gebouw staat gepland voor begin 2026. In het voorjaar van 2030 zou alles klaar moeten zijn.
De totale kost van het project komt op ongeveer 195 miljoen euro. Daarvan krijgt het ziekenhuis, nadat de verhuis heeft plaatsgevonden en er dus een voorfinanciering is gebeurd door het ziekenhuis zelf, 150 miljoen euro gesubsidieerd vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Jaarlijks wordt een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro toegekend, en dat voor een termijn van 40 jaar.
RZ Tienen telt jaarlijks meer dan 300.000 patiëntencontacten, ruim 10.000 opnames en 1.500 muginterventies.