Project U, het omvangrijke nieuwbouw- en renovatieproject voor de campus van het UZ Gent, bereikt deze maand enkele belangrijke opleveringen. Het nieuwe gebouw Nobel I werd in gebruik genomen en huisvest ondertussen vijf diensten. De nieuwe parkeertoren voor personeel opende gisteren en haalt een groot deel van het personeelsverkeer naar de rand van de campus.
"Dit voorjaar is een belangrijk kantelmoment in de realisatie van Project U. Door de oplevering van de nieuwe gebouwen kunnen we de noodzakelijke voorbereidingen en verhuisbewegingen afwerken om in de zomer te starten met de graafwerken voor het nieuwe ziekenhuis", aldus gedelegeerd bestuurder prof. Frank Vermassen.
Nobel I als belangrijke schakel in Project U
Nobel I is een nieuw baken langs de Corneel Heymanslaan dat op termijn een uitvalsbasis zal vormen voor onderwijs, onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg. Op dit moment biedt het gebouw onderdak aan de poliklinieken van Dermatologie, Nefrologie en Plastische heelkunde, de dienst Geneesmiddelenonderzoek en het departement ICT. In een latere fase van Project U nemen die diensten elders hun intrek.
Projectleider Geert De Waele is tevreden met de oplevering: ‘Nobel I telt 13 bouwlagen en een kelderverdieping. Het gebouw geeft ons de kans om veel nieuwe materialen en systemen te testen die we later ook willen toepassen in het nieuwe ziekenhuis. Denk maar aan de verhoogde vloeren, patiëntenkamers, badgelezers, telefonie via wifi, enz. Kinderziektes kunnen we zo nog verhelpen.’
Duurzaamheid troef
De ambities van Project U komen mooi tot uiting in Nobel I. Hoge raampartijen zorgen binnen voor veel daglicht. Het dak heeft een groene kroon waar bomen en planten zullen groeien, met 360°-uitzicht over Gent. Omdat een torengebouw slechts een beperkt dakoppervlak heeft, is de buitenkant van Nobel I uitgewerkt als energiegevel. De gevel reduceert de opwarming tot een minimum en aan de zuidkant is hij bekleed met zonnepanelen.
Nieuw parkeergebouw
Naast Nobel I rees het voorbije jaar ook een nieuw parkeergebouw op voor medewerkers aan de rand van de campus. Het gebouw telt acht verdiepingen, biedt plaats aan 1.818 wagens, waarvan 41 plaatsen voor mindervaliden, en beschikt over voldoende laadpalen.
Dienstverantwoordelijke Mobiliteit en security Stijn Van Daele wijst op het belang van de locatie van het gebouw voor de doorstroming van het verkeer op de campus:
‘Medewerkers zullen vooral de rotonde gebruiken aan de autostrade om het gebouw binnen en buiten te rijden. Zo verminderen we het verkeer op de campus. Wanneer patiënten en bezoekers binnen enkele jaren parkeren onder het nieuwe ziekenhuis, wordt de campus een autoluwe omgeving met veel ruimte voor groen, fiets- en wandelpaden.’
Belangrijke werken in 2025
De komende weken en maanden staan de laatste voorbereidende werken gepland om te kunnen starten met de bouw van het nieuwe ziekenhuis en het gebouw voor Radiotherapie, Spoedpsychiatrie en energiebeheer.
‘We slopen binnenkort het oude gebouw van ICT naast de bezoekersingang, bouwen daar nadien een breder inrittencomplex voor patiënten en bezoekers en we verleggen de inrit van het centrale parkeergebouw’, somt programmamanager nieuwbouw Petra Demoor op. ‘Zo maken we de weg vrij voor de eerste graafwerken van de parking onder het nieuwe ziekenhuis. Deze zomer zal je daar de kranen zien opduiken.’
Project U
Met Project U gaat het UZ Gent voluit voor een innovatieve, toekomstgerichte universitaire ziekenhuiscampus. De zorg voor de patiënt staat er centraal, maar ook voor bezoekers, medewerkers en studenten wordt een aangename, toegankelijke, groene omgeving gecreëerd. Daarvoor stippelde het UZ Gent, in samenwerking met de UGent en de Stad Gent, een weldoordacht masterplan uit met verschillende nieuwe gebouwen: Nobel I, een hoofdgebouw, een logistiek gebouw en een gebouw voor Radiotherapie, Spoedpsychiatrie en energiebeheer.
Het bouwteam voor de realisatie van Nobel I werd geleid door hoofdaannemer MBG en architectenbureau Wiegerinck & LOW. Voor de realisatie van het nieuwe parkeergebouw werkten we samen met Design & Build Consortium Wyckaert Blaton Assar naar een ontwerp van Sweco.
Foto © Christophe Vander Eecken