Sinds 8 augustus kunt u het zogenaamde ‘compendium’ of de ‘gecommentarieerde code van medische deontologie’ raadplegen nadat de Code eerder zelf in een nieuw, beknopt jasje gestoken werd. De nationale raad nodigt u nu uit op een gratis boeiende studienamiddag over de gecommentarieerde code, op 29 november.
U moet er wel snel bij zijn, want de uiterste inschrijvingsdatum ligt op 20 november en per online-deelnemingsformulier is maar één deelnemer toegestaan. Elke deelnemer ontvangt een exemplaar van de Gecommentarieerde Code van medische deontologie.
Code versus regeltjes
Het programma is zeker de moeite waard. Het start ’s namiddags om 13.30u. Niemand minder dan voorzitter van de nationale raad en magistraat Benoit Dejemeppe bijt de spits af. Zijn voordracht probeert een antwoord te geven op de logische vraag: “Waarom een Code in een reeds zo gereglementeerde wereld?” Zeker artsen, vaak bedolven onder administratie, willen daar wel een helder antwoord op. Een tipje van de sluier opgelicht: de maatschappij mag dan steeds complexer worden, de Code is eigenlijk vrij beknopt.
Ondervoorzitter professor Michel Deneyer neemt nadien het roer over vanuit het standpunt van de beroepsbeoefenaar: wanneer doet u alles volgens het boekje, wat wordt van een ideale beroepsbeoefenaar precies verwacht?
Vervolgens komt weer meer de juridische invalshoek aan bod met een bijdrage van Paul Martens, emeritus-voorzitter van het Grondwettelijk Hof - ereprofessor ULB en Uliège. Zijn uitgangspunt: vragen we niet te veel van de arts die een enorme sociale, professionele en morele verantwoordelijkheid toegeschoven krijgt? Hoe kunnen we dat alles behappen?
De academische wereld wordt verder bij de studiedag betrokken via een bijdrage van Prof. Paul De Knop (VUB) die inzoomt op het wederzijdse vertrouwen tussen patiënt en arts en daarbij vooral het begrip ‘integriteit’ belicht.
Na de pauze volgen nog twee presentaties over enerzijds de deontologie en de wet (Coralie Herijgers, UA) en de mens en de medische technologie (Professor dr. Jean-Noël Missa (ULB).
Besluiten doen we met de andere ondervoorzitter van de Orde, professor dr. Jean-Jacques Rombouts.
Tussendoor en achteraf krijgt u ruimschoots de tijd voor uw vragen en antwoorden.
https://gcm.rmnet.be/clients/rmnet/content/medias/gecomcode-20190808.pdf
Praktisch:
Vrijdag 29 november 2019 van 14.00 tot 17.00u, Koninklijke Militaire School (ingang
Hobbemastraat 8, 1000 Brussel). Metro: Merode/Schumann
Gratis inschrijving kan hier.
Meer info ook op de agenda van onze site.