Artsendiploma met 150 jaar vertraging

Dat laat de universiteit van Edinburgh weten: een historische vergissing zet ze recht, anderhalve eeuw na de feiten in 1869. België deed het overigens niet veel beter in die tijd.

Toen waren de eerste vrouwelijke studenten niet echt welkom aan de universiteit. Ze moesten de universiteit verlaten zonder diploma, gewoon omdat ze vrouw waren. Nu volgt dus een rechtzetting 150 jaar later.

In een tweet luidt dat zo: "After 150 years, the #edinburgh7 will today be awarded posthumous honorary degrees. The group were among the first women to be admitted to a UK university, but were prevented from graduating. @EdinUniMedicine
students will collect degrees on their behalf"

Terug naar de tijd van toen. Sophia Jex-Blake wilde zich in 1869 inschrijven voor de opleiding geneeskunde. In Engeland was dat onmogelijk en daarom zocht ze haar heil in het  Maar ze meer progressieve Schotland, aan de universiteit van Edinburgh. Maar ook daar ving ze bot: k de Schotse universiteit liet weten "dat ze voor één vrouw de regels moeilijk konden veranderen". 

Geen diploma en weggepest

Sophia zocht en vond medestanders en zo ontstonden de 'Edingburgh seven' die slaagden voor het toelatingsexamen. Ze konden aan hun studies beginnen, maar een diploma behalen lukte niet. Ze werden vanaf het begin weggepest aan de universiteit. Professoren weigerden hen les te geven, (mannelijke) medestudenten scholden hen uit en gooiden met afval naar de vrouwen.

De campagne van de "Edinburgh Seven" kende uiteindelijk wel veel bijval, ondermeer van Charles Darwin. Acht jaar later, in 1877, kwam er dan toch een wet die vrouwelijke studenten aan de Britse universiteiten toeliet.

Postuum eerherstel

Afgelopen weekend, anderhalve eeuw later dus, kregen zeven vrouwen die vandaag geneeskunde studeren dan een eredoctoraat  als plaatsvervangers.

Ook andere universiteiten besteden de komende maanden aandacht aan de "Edinburgh seven". De universiteit gaat ook op zoek naar verwanten en nakomelingen, om hun historische vrouwelijke studenten op die manier nog extra in de bloemetjes te zetten.

De eerste vrouwelijke huisarts in België, Isala van Diest, behaalde haar diploma overigens in 1879. Maar ze moest daarvoor wel naar Bern in Zwitserland. Ondanks de steun van een paar professoren was ze voor de toenmalige rector van Leuven niet welkom aan de universiteit.

The University of Edinburgh
 
@EdinburghUni
 
After 150 years, the #edinburgh7 will today be awarded posthumous honorary degrees. The group were among the first women to be admitted to a UK university, but were prevented from graduating. @EdinUniMedicine
students will collect degrees on their behalf

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.