Een fors demografisch probleem tikt als een tijdbom onder de anesthesie. De anesthesievraag overstijgt het aanbod. Moeten we dan anesthesieverpleegkundigen inzetten? En hoe organiseer je de anesthesie in ziekenhuisnetwerken?
Frankrijk vangt dat demografische manco sinds de jaren 90 inderdaad op met anesthesieverpleegkundigen die anesthesie verrichten onder supervisie van een arts, aldus Prof. Pierre Coriat (Parijs) op het BSAR-congres (1). Maar moeten we dat model zomaar kopiëren?
“Er rijzen vragen bij die implementatie over het Safety Firstmodel: één anesthesist per anesthesiepatiënt”, aldus dr. Demeere. In België bestaan er praktisch geen opleidingen voor anesthesieverpleegkundigen en als die er al zijn, worden ze in de schaduw gesteld door die van peri-operatieve verpleegkundige die eventueel anesthesisten voor sommige zaken kunnen bijstaan.
“Bovendien: vanaf het moment dat die anesthesieverpleegkundigen aanwezig zijn, is consultatie verplicht want diagnose en anesthesieplan zijn artsenzaken. Op termijn bestaat verder het risico dat deze anesthesieverpleegkundigen de taken van de anesthesist uithollen.”
Meer info in De Specialist van deze week.
(1) BSAR: Belgian Society of Anesthesia and Reanimation