...En dat al voor de vierde keer op rij. Rector Luc Sels is apetrots. De top 10 lijst van Reuters is onder andere gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en octrooiaanvragen.
De implant files en de invoering van de laagvariabele zorg staan hoog op de agenda tijdens de hoogmis van de orthopedisten. Telkens valt op dat deze specialisten (en hun collega’s vaak ook) in een juridisch mijnenveld gestuurd worden bij nieuwe ontwikkelingen.
Minister De Block brak tijdens het congres ‘De sociale zekerheid van de toekomst’ vandaag een lans voor één gelijkaardig statuut voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.
De commissie Volksgezondheid van de Kamer keurde het wettelijke kader voor de verpleegkundig specialist goed. Die functie helpt wetenschappelijke innovatie vertalen naar de klinische praktijk. De Federale Raad voor Verpleegkunde en de sector waren vragende partij.
De Leerstoel PRoFIC zet in op duurzame verandering in zorg en welzijn.
Herhaald aandringen bij minister Peeters om te antwoorden op hun verzuchtingen in verband met hun werkomstandigheden, viel tot nu toe in dovemansoren. Daarom richt het bestuur van Vaso zich nu tot alle beleidsmensen.
Nooit eerder was het mogelijk om de allerkleinste vaten van ons lichaam in beeld te brengen. Lymfevaten hebben doorgaans een dikte van 300 micron, vergelijkbaar met de dikte van een menselijk haar. Dankzij de echografie met ultra hoge-frequentie kan men niet alleen de diameter bepalen, maar, belangrijker nog, men kan de structuur van deze allerkleinste lymfevaten bestuderen.
In ons land lopen twee projecten voor protontherapie, een in Leuven en een in Charleroi. De behandeling wordt jaarlijks gegeven aan ongeveer vijftig Belgische patiënten, vaak kinderen met zeldzame kankers.
Enkele Leuvense professoren wensen de blokkende studenten 'succes' via een videofilmpje op de plaatselijke zender Rob-tv. Ook de faculteit geneeskunde laat zich niet onbetuigd in de persoon van Prof. Chantal Mathieu...
Janssen Pharmaceutica NV en Janssen-Cilag NV intensifiëren de banden met KU Leuven, KU Leuven Research & Development en UZ Leuven. Ze tekenden daartoe een intentieverklaring.
Een Brusselse zorg-jobbeurs wil sensibiliseren voor het tekort aan Nederlandstalige artsen en verpleegkundigen in de hoofdstad. Huis voor Gezondheid hamert op een beter zorgklimaat.
Oktober is de bewustwordingsmaand rond borstkanker. Een gelegenheid ook om samen met BRAVO, een overlegplatform tussen enerzijds de radiotherapeuten-oncologen en anderzijds de betrokken medische industrie, te focussen op de meest moderne en veilige bestralingstechnieken. Allen naar het symposium op 17 november!
De Belgian Association of Surgical Trainees (BAST) heeft bedenkingen bij de goedgekeurde hervorming voor de opleiding heelkunde. Met name over de onderwijskwaliteit, de chirurgenplethora, de balans tussen academisch en praktisch onderwijs en het evenwicht tussen werk en levenskwaliteit. Een toelichting door Jens Goeteyn (foto) en Sander Ovaere (bestuursleden BAST).
Dokter Nicolas Mpotos heeft de wind in de zeilen met zijn nieuwe leermethode (via gaming) om reanimatievaardigheden te (her)trainen. Drie Vlaamse ziekenhuizen werken ermee of zegden toe om het uit te testen. Mpotos mikt nu op het marktleiderschap in België.
In de zorg leven heel wat fantastische ideeën, oplossingen voor kleine of grote problemen, lokaal of op Vlaams niveau. Daarom organiseert In4care de tweede editie van Zorgvinding. De winnaars kunnen rekenen op een mooie prijs.
De alumnivereniging faculteit geneeskunde (Alfagen) van de KU Leuven lanceert een oproep voor nieuwe werkende leden. U kunt die oproep beantwoorden tot 1 oktober.
Is het hygiënisch om honden in MRI-scanners te plaatsen die voornamelijk mensen screenen? Ja. Dat suggereert althans een studie.
In Gent zoekt de stoelgangbank GSB zowat dertig donoren van gezonde stoelgang. Die zijn nodig voor transplantaties, vooral voor onderzoek naar een efficiënte aanpak van diarree.
Volgens de nieuwe Globale Innovatie-Index (GII) haalt België net de top-25. Nederland prijkt op plaats 2. Dat voor Europa. Op wereldvlak valt op dat China enorme vooruitgang boekt en de top-20 binnenscheurt op plaats 17, terwijl de VS terugzakt naar plaats 6.
Vandaag verscheen het KB van 11 juni dat de discriminatie wegwerkt tussen stagemeesters in universitaire en algemene ziekenhuizen. De eersten konden hiervoor putten uit het Budget Financiële Middeelen (BFM), de laatsten niet. Met retro-actieve kracht kunnen deze stagemeesters nu ook een vergoeding aanvragen voor 2016 en 2017.
“Ons plan mag niet verdrinken door federaal immobilisme”, zegt Johan Van Wiemeersch. Hij lanceert daarom een volgend initiatief om de dreigende specialistenplethora af te wenden.
Niet alleen ziekenhuizen vormen volop netwerken. De Vrije Universiteit Brussel bundelt de krachten met de Université Paris Seine voor een ‘Europese Universiteit’.
De Karel de Grote Hogeschool (KdG) start vanaf volgend academiejaar met een postgraduaat cardiologie voor verpleegkundigen. De hogeschool komt daarmee tegemoet aan de vraag van de zorgsector naar meer verpleegkundigen gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten.
Voor het derde jaar op rij werd KU Leuven verkozen tot de meest innovatieve universiteit van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van Thomson Reuters die woensdag werd bekendgemaakt. De UGent staat op de 33ste plaats, de VUB op de 47ste.
Trefpunt Zorg organiseerde een innovatiekamp in samenwerking met het Blue Health Innovation Centre, In4Care en POM West-Vlaanderen. (foto: JdelM Photography)
De ZNA nierkliniek sleepte een nominatie van Health & Care in de wacht voor haar helder taalgebruik. U kunt hiervoor nog stemmen tot en met 20 april.
Hoe gezond is onze gezondheidszorg? Die vraag staat centraal tijdens een van de debatten op het symposium Medische Wereld (28 april) in het UZ Brussel, met als spreker onder meer dr. Michaël Rosseel, diensthoofd cardio Aalsters Stedelijk Ziekenhuis (ASZ). Hij kaart twee ziektetekens aan: de netwerkvorming zoals die nu verloopt, en de almaar zwaardere administratieve overlast.
De nieuwe master-na-master huisartsgeneeskunde: 3 jaar. Alle huisartsen in opleiding (haio’s) zullen gedurende twee en een half jaar stage lopen in huisartsenpraktijk, én gedurende 6 maanden in een ziekenhuis. Johan Buffels en Riet Breesch (verantwoordelijk voor de ziekenhuisopleiding) geven tekst en uitleg.
Een opmerkelijke spreker op het congres van De Specialist (17 maart) wordt ongetwijfeld Prof. Frank Vandenbroucke (KU Leuven, UA, Vrije Universiteit Amsterdam).
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), verantwoordelijk voor Digitale Agenda, is een van onze gastsprekers op ons congres 'Me and My Hospital' (MeMHo). Hij zal het hebben over de manier waarop technologie onze maatschappij en het artsenberoep verandert. Maar ook over leiderschap.
Medische ‘Serious Games’ op basis van virtuele realiteit lijken een goed alternatief te zijn voor de evaluatie van medische competenties van studenten geneeskunde. Onderzoekers vergeleken de methode met de Multiple Choice Questions Assessment (MCQ).
Vorige week ontving de ZNA Nierkliniek de ‘MSD Health Literacy Award 2017’ voor het project ‘Klare Taal voor nierdialysepatiënten’.
De huidige opleidingsproblemen van vooral de specialisten en de dreigende impasse van de dubbele cohorte wil minister De Block oplossen met een Groenboek over de opleiding. Dat vertelt ze in primeur aan De Specialist en Medi-Sfeer.
De massaal bijgewoonde studiedag van de Belgische Vereniging der Ziekenhuizen (BVZ) bood een mooie staalkaart van waar we staan met de netwerken in de verschillende regio's. Er vielen enkele opvallende uitspraken. Een (niet-exhaustief) overzicht.
Op de Ontmoetingsdag Heelkundige Specialismen die het UZ Brussel zaterdag organiseerde rond robotchirurgie werd ondere andere vooruitgeblikt naar de nieuwste ontwikkelingen in dat vakgebied.
Na lange overwegingen en als laatste universitair ziekenhuis in België stapte het UZ Brussel in december 2015 mee in de robotheelkunde met de aankoop van de allernieuwste Da Vinci XI.
2016 is een historisch kantelpuntjaar waarin er voor het eerst 8 vrouwelijke gynaecologen meer zijn dan mannen. Bij de opleiding is gynaecologie het specialisme met de grootste wanverhouding tussen beide geslachten.
De Baillet Latour Prijs voor Gezondheid wordt dit jaar uitgereikt aan Prof. Adriano Aguzzi, directeur van het Instituut Neuropathologie Universiteit Zurich. Dat wegens zijn baanbrekende moleculaire studies van mechanismen die leiden tot neurologische aandoeningen zoals Creutzfeldt-Jacob.
Op het congres van de Belgian Association for Ambulatory Surgery (BAAS) zei minister Vandeurzen in zijn openingstoespraak: “In vergelijking met andere landen brengen onze patiënten relatief veel tijd in het ziekenhuis door. Dagchirurgie kan die situatie bijsturen.” Het KCE pakte uit met concrete cijfers.
"Er wordt in België hard getimmerd aan een goede patiëntveiligheid, maar het kan en moet nog beter", aldus de UHasselt. Om die ziekenhuiszorg te versterken schuiven onderzoekers van Universiteit Hasselt acht aanbevelingen naar voren in een white paper.
De Vlaamse regering verhoogt het budget van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) met 34% tot 59 miljoen euro per jaar.
Herstel en pijn na dagchirurgie valt bij patiënten vaak tegen. Een voorspellingsmodel en een betere combinatie van pijnbestrijding moet verbetering brengen, aldus onderzoek van anesthesioloog Björn Stessel (Jessa en Maastricht UMC).
De Universiteit Gent kent een Francqui-Leerstoel toe aan prof. Thierry VandenDriessche van de Vrije Universiteit Brussel. De inaugurale lezing morgen heeft als titel: Changing the face of modern medicine: gene therapy and gene editing.
Een fors demografisch probleem tikt als een tijdbom onder de anesthesie. De anesthesievraag overstijgt het aanbod. Moeten we dan anesthesieverpleegkundigen inzetten? En hoe organiseer je de anesthesie in ziekenhuisnetwerken?
Vrijdag de 13de was voor het Imeldaziekenhuis in Bonheiden een feestelijke dag met het behalen van het internationale NIAZ-Qmentum-kwaliteitslabel (foto: Ann Van Praet, Peggy Vermoesen).
Na een eerdere nominatie dit jaar en een externe audit van prof. Gastmeier en dr. Farquet, blijkt nu dat het AZ Jan Palfijn Gent de overwinning in de wacht sleept. Dit is een bijzonder mooie erkenning voor alle medewerkers die reeds jaren sterk inzetten op (hand)hygiëne en infectiecontrole.
De correctionele rechtbank van Gent veroordeelde het UZ Gent een boete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel, wegens "een structureel gebrek aan toezicht, controle en opleiding op de afdeling pediatrie inzake het plaatsen van maagsondes." Het UZ Gent kan zich als ziekenhuis niet herkennen in deze motivatie.
Het AZ Jan Palfijn Gent werd als enig Belgisch ziekenhuis genomineerd voor de Europese Hand Hygiëne Excellence Award van de Aesculap Academy.
Volgende week stelt de Koninklijke Academie van Geneeskunde (KAGB) aan minister Jo Vandeurzen en experts haar adviezen voor om artsenstages en -opleidingen te moderniseren. Dat past in de zesde staatshervorming. Ze pleit voor een 'cultuuromslag naar een lerende organisatie'. Peers moeten stagediensten en -meesters evaluëren volgens objectieve criteria, met eventueel een ranglijst tot gevolg.
De FOD Volksgezondheid organiseert op vrijdag 30 september 2016 een studiedag die gewijd is aan veilige farmaceutische zorg. Een kans om kennis te maken met de expertise van Belgische en buitenlandse professionelen in de gezondheidszorg.
Pokémon Go verovert de wereld maar is ook het beste bewijs dat augmented reality troeven biedt, niet het minst voor de geneeskunde. We sommen enkele troeven op die The Medical Futurist aanreikt.
Op 14 juli verdedigde dokter Erik Ranschaert zijn doctoraatsthesis “The impact of information technology on radiology services.” We zoomen hier vooral in op de geschetste toekomstperspectieven van het beroep.
De sector niet-dringend liggend ziekenvervoer spreekt kwaliteitsnormen af en onderwerpt zich hiervoor aan een accredatieprocedure, onder meer voor normen over hygiëne, patiëntenbegeleiding, taalgebruik, transparante facturatie en klachtenbehandeling.
Met de opmerkelijke uitspraak dat privacy vandaag misbruikt wordt als drogreden om vernieuwing tegen te houden, gooide APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel een steen in de kikkerpoel. De incentive voor IT in de gezondheidszorg hoeft niet altijd financieel te zijn, aldus BeMedTech-directeur Richard Van den Broeck.
Vele arts-patiëntencontacten zien er straks anders uit. “Ongeveer een derde van de consultaties zal kunnen worden verholpen door een ‘kiosk’. De wachtkamer zal eruitzien als de first class-stoel in een vliegtuig.” Dat was één van de vele interessante uitspraken die vielen op het congres in AZ Damiaan, Health by Technology 1.0.
Jessa staat voor hete vuren. Als eerste Vlaams ziekenhuis kan het op 14 maart een Niaz-Qmentum accreditatie halen. Tegelijk is een beslissing over de nieuwbouwlocatie imminent. Hasselt of Diepenbeek? De verdeeldheid kostte twee bestuursleden de kop en zadelde het ziekenhuis op met een rekening van 5 miljoen. Maar nu wijzen de neuzen steeds meer in dezelfde richting.
Op de Wintermeeting Geriatrie werden de resultaten besproken van twee vragenlijsten waarop 17 ziekenhuizen (55 teams geriatrie) antwoordden.
Op 8 maart organiseert de Antwerp Health Law and Ethics Chair - AHLEC een studieavond over Informed consent. De geruchtmakende uitspraak van Cassatie waardoor de bewijslast van patiênt naar arts verschuift, zal er zeker ter sprake komen.
Op donderdag 29 oktober hebben UGent, UZ Gent en Janssen Pharmaceutica een samenwerkingsakkoord ondertekend, onder het motto ‘Inventing the medicine of tomorrow’. Deze samenwerking getuigt van het operationele netwerk van academische, klinische en industriële expertise en is erg uitgebreid en gediversifieerd. Ze zal namelijk betrekking hebben op zowel medisch als klinisch onderzoek, als op het beheer van big data of op de productiemethodes voor geneesmiddelen.
Slechts 17% van de Vlaamse ziekenhuizen gebruikt de volledige WHO-checklist bij operaties, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit Hasselt.
De Europese ziekenhuisfederatie HOPE organiseert volgend jaar voor de 35ste keer haar uitwisselingsprogramma. U kunt zich vanaf nu inschrijven en dat tot 31 oktober 2015.
Een masteropleiding verpleegkunde en vroedkunde kan men alleen stevig onderbouwen als er in deze disciplines ook vernieuwend onderzoek plaatsvindt, zodat ze gelijke tred kunnen houden met de bestaande trends. Peter Van Bogaert (coördinator van het Centre for Research and Innovation of Care, Universiteit Antwerpen) geeft een voorbeeld. Published ahead of print.
In 2015 bestaat de masteropleiding verpleegkunde en vroedkunde van de Universiteit Antwerpen tien jaar. Naar aanleiding daarvan vindt van 4 tot 6 februari het congres CARE4 plaats. “Het programma richt zich niet alleen tot verpleeg- en vroedkundigen, maar ook tot een hele reeks andere zorgverleners, onder wie artsen”, geeft hoofdorganisator Peter Van Bogaert aan. Published ahead of print.
Iedereen uit de gezondheidssector kan deelnemen. De winnaar uit elke categorie krijgt niet alleen naambekendheid, maar ontvangt ook 3.000 euro. Inschrijven kan tot 24 april 2015 op www.welldoneawards.be.
Wat is de relatie tussen artsen, specialisten, apothekers en de digitale wereld? In welke mate maken zij gebruik van het internet? Hoe hebben zij de digitale middelen en toepassingen geïntegreerd in hun dagelijkse praktijk? Dit heeft het Centre d’Etudes sur les Supports d’Information Médicale onderzocht door middel van een grote enquête bij zorgverstrekkers. Benieuwd naar de resultaten? Published ahead of print.
Healthcare Executive Nr 86
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...