En dan nu: scanner op kindermaat die angst wegneemt

ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis installeert een scanner op kindermaat om de angst bij kinderen weg te nemen. Studenten van het don Bosco Technisch Instituut helpen daarbij.

Een onderzoek of ingreep ondergaan in het ziekenhuis is voor niemand een pretje en zeker niet voor de allerkleinsten. Daarom doet het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis er alles aan om angst bij kinderen te weren. De nieuwste aanwinst: een scanner op kindermaat. Het toestel werd in hout nagebouwd door Orkun en Simon, 2 leerlingen van het vierde jaar industriële wetenschappen van het Don Bosco Technisch Instituut uit Hoboken. Vandaag wordt het toestel plechtig overhandigd.

Stressreductie

Enya Polfliet is pedagogisch medewerker in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Haar belangrijkste taak: kinderen optimaal voorbereiden op medische interventies. Angst en stressreductie staat hierbij centraal. Zij vertelt: ‘Tot nu toe gebruikten we o.a. filmpjes om kinderen vertrouwd te maken met het indrukwekkende MRI-toestel en het vervelende en voor een kind vast beangstigende geluid dat door een MRI-scan wordt geproduceerd.’ 

In september 2018 groeide bij het ZNA Kinderziekenhuis het idee om een scanner te laten nabouwen, waar kinderen dan kunnen kennismaken met deze vreemde omgeving. Een partner voor dit innovatieve project was snel gevonden bij het Don Bosco Technisch Instituut te Hoboken. Twee leerlingen van het 4de jaar Industriële Wetenschappen hebben er onder begeleiding van hun leerkrachten hun schouders onder gezet.

Het nagebouwde toestel moest aan alle voorwaarden voldoen. Met een speciaal softwarepakket maakten de leerlingen in 3D alle ontwerpen. Uiteindelijk werd het hout op maat uitgesneden en van een likje verf voorzien… Boven op het MRI-toestel kan een tablet worden geplaatst dat het typische geluid weergeeft. 

Leerrijk en doordacht

Tot nu glipten we met kinderen die een scanner moesten krijgen af en toe binnen op de afdeling medische beeldvorming om eens een kijkje te nemen, maar nu kunnen ze hier voortaan spelenderwijs met de knuffel al eens experimenteren. Zo voelt het kind zich veilig en is alles wat gaat gebeuren op de dag van het onderzoek ook voorspelbaar’, aldus Enya Polfliet. Ook de school is opgetogen over dit leerrijke, doordachte en waardevolle eindwerk. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.