Exclusief: ASO's verboden om stage te lopen in het buitenland

Een Franstalige arts-specialist in opleiding (ASO) stelt een ministerieel besluit aan de kaak. Dat verbiedt voortaan om "elke assistent in die zich specialiseert (nefrologie, hematologie, endocrinologie, endocrinologie, intensieve zorg,...) te laten vertrekken naar het buitenland om daar een opleiding te volgen."

De ASO schreef de redactie van De Specialist aan, maar wil anoniem blijven uit angst voor represailles. Hij ontdekte dus dit ongewone feit: "Een ministerieel besluit van de mevrouw De Block van 2016 verbiedt nu elke assistent in een gespecialiseerd vakgebied (nefrologie, hematologie, endocrinologie, endocrinologie, intensive care,....) om naar het buitenland te trekken voor een opleiding. Sinds dit jaar schijnt de Federatie Wallonië-Brussel dit decreet ontdekt te hebben en verhindert ons dus om te vertrekken."

Hij steekt zijn ergernis niet onder stoelen of banken: "Wij zijn een groep artsen, vooral gespecialiseerd in nefrologie. En we staan versteld. Dit besluit is op vele niveaus volslagen absurd. Specifiek voor mij bijvoorbeeld: ik zit momenteel in de nefrologie (5e jaar) en de intensieve zorg, met een gepland vertrek naar Parijs in november 2020 om een opleiding te volgen in een dienst voor nefrologische intensieve zorg: een dienst die vrij uniek is in Europa, die helemaal niet bestaat in België. Mijn stageplan was uitvoerig besproken met mijn stagemeesters en het afdelingshoofd in Parijs."

Weigering certificering

Plots werd alles ingewikkeld: "Voor dit vertrek vroeg het Parijse ziekenhuis mij een validatiecertificaat voor deze stage in mijn specialisatieopleiding, en daarnaast belde het ook met de verantwoordelijke 'reglementering' voor de specialistische erkenningen. Die antwoordde me dat mijn handelwijze "illegaal" was. Het antwoord deed ons van onze stoel vallen vermits vele ASO's zonder enig probleem konden vertrekken voor hun accreditatie en vooral de nefrologie Saint-Luc jaarlijks 1 à 2 ASO's naar het buitenland stuurt, en dit al bijna 15 jaar lang."

Niveau 3 is een probleem

Onze geneeskundestudent verdiept zich in het probleem en komt bij de kern: "Er bestaat inderdaad een regeling die niet toestaat dat niveau 3 specialisaties (nefrologie, intensive care, hematologie, endocrinologie, om er maar een paar te noemen) naar het buitenland gaan tijdens hun jaren dat ze hun "competentie" uitdiepen of in de praktijk de laatste 2 jaar van hun opleiding. Deze beslissing lijkt me ook verrassend omdat een verhuizing naar het buitenland is toegestaan in andere "niveau 2"-specialisaties zoals cardiologie, pneumologie,.... Nochtans vergen deze specialisaties evenveel investeringen en kennis als "niveau 3" specialisaties. Er is dus een ongelijkheid tussen de verschillende specialisaties."

Bovendien "lijkt dit besluit niet te zijn genomen met de mensen te velde omdat mijn twee coördinerende stagebegeleiders er niet van op de hoogte waren en dit artikel irrelevant vinden. Een hele categorie van ASO's wordt verhinderd om relaties op te bouwen met meerdere buitenlandse ziekenhuizen van hoog niveau, waardoor a fortiori relaties die gunstig kunnen zijn voor de Belgische gezondheidszorg worden gedwarsboomd."

Wat vindt CIMACS ervan?

Aan CIMACS-kant (organisatie die de belangen van Franstalige geneeskundestudenten verdedigt, red.) is dr. Giovanni Briganti, de nieuwe voorzitter, evenzeer verbaasd: "CiMACS zal deze kwestie uiteraard onderzoeken. Ik begrijp ook niet waarom de medische opleiders er niet van op de hoogte zijn. Deze discriminatie is absurd. Naar het buitenland gaan is essentieel om te leren. Deze situatie is onaanvaardbaar."

De overheden van de Federatie Wallonië-Brussel zullen hierover worden geïnterpelleerd en moeten maar concrete oplossingen vinden.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.