"Je zou tegenwoordig twee keer nadenken voor je je laat opnemen in een ziekenhuis. Ziek zijn is niet leuk, maar de factuur achteraf is vaak ook geen lachertje. Buitensporige ereloonsupplementen zijn hier een van de hoofdoorzaken van", aldus de PTB van Raoul Hedebouw die zich baseert op de studie van het Intermutualistisch Agentschap. Daarom vraagt de PTB om de supplementen af te schaffen.
“Bij sommige behandelingen zijn eenpersoonskamers acht tot tien keer zo duur geworden als een twee- of meerpersoonskamer”, stelt de PTB die nog meer materiaal haalt uit de recente studie van het InterMutualistisch Agentschap (IMA). “In ons land betalen ieder jaar 35.000 patiënten meer dan 3.000 euro aan ereloonsupplementen. 3.000 patiënten betalen meer dan 10.000 euro. Om dat te kunnen betalen, gaan patiënten hun toevlucht zoeken tot private hospitalisatieverzekeringen. In 2014 hadden 9 miljoen Belgen al zo’n verzekering. Maar ook daar worden de premies steeds duurder en zijn er 2 miljoen Belgen die helemaal geen aanvullende hospitalisatieverzekering kunnen betalen. Deze ereloonsupplementen zijn de belangrijkste reden waarom vandaag zieke mensen zich in de schulden moeten steken.”
"Wie wel terug kan vallen op een aanvullende hospitalisatieverzekering maakt dan weer kennis met de kwalen van de door winst gestuurde verzekeringsmaatschappijen", heet het: risicoselectie, uitsluiting, verlies van groepsverzekering bij verlies van werk en vooral een spectaculaire stijging van de verzekeringspremies.
Meteen nemen ze het mechanisme van de supplementen in het vizier: “Er bestaat geen enkele medische of deontologische reden waarom een specialist 100%, 200%, 30 % of meer extra ereloon mag vragen aan een patiënt die op een eenpersoonskamer ligt. De patiënt betaalt al extra “hotelkosten” uit eigen zak indien hij verblijft op zulke kamers. Ereloonsupplementen en het huidige systeem van betaling per prestatie brengen bovendien een perverse vicieuze cirkel op gang van alsmaar meer onderzoeken en prestaties door de specialist, want de verzekering betaalt het toch terug, met alsmaar hogere supplementen, met als gevolg alsmaar hogere verzekeringspremies én een geneeskunde met twee snelheden.”
Limousinegeneeskunde vs. oudefietsgeneeskunde
“Limousinegeneeskunde voor wie dure hospitalisatieverzekeringen nog kan betalen en oude fietsgeneeskunde voor de rest. Wij willen geen gezondheidszorg met twee snelheden, één voor arme mensen en één voor de rijken, waarbij eenpersoonskamers enkel toegankelijk zijn voor wie zich een dure hospitalisatieverzekering kan veroorloven.”
“Een deel van het probleem zit in de structurele onderfinanciering van de ziekenhuizen”, geven de PTB-kamerleden toe. “Een derde van de ziekenhuizen zit vandaag in het rood. Met de ereloonsupplementen, waarbij de arts een deel van afdraagt aan de ziekenhuizen, wordt inderdaad getracht de tekorten in het budget op te vangen. En de factuur komt uiteindelijk telkens weer bij de patiënt terecht die zich blauw betaalt. Dat is onaanvaardbaar. En het is bovendien niet nodig.”
“Onze ziekenhuizen hebben een financiering nodig en geen factuur die wordt doorgeschoven naar de patiënt die zich vandaag blauw betaalt. Door het afschaffen van de ereloonsupplementen worden hospitalisatieverzekeringen grotendeels overbodig, wat dan middelen vrijmaakt om rechtstreeks te investeren in de ziekenhuizen. Met dit wetsvoorstel wordt een volledig verbod op ereloonsupplementen bij een ziekenhuisverblijf ingesteld. Alle ziekenhuisartsen volgen de officieel afgesproken tarieven. Hiermee verlagen we de financiële drempels en maken we een einde aan de geneeskunde met twee snelheden binnen onze ziekenhuizen. Hiermee garanderen we dezelfde zorg voor iedereen.”
Dat besluiten Raoul Hedebouw en Marco Van Hees (PTB-GO!) in hun wetsvoorstel.
> Lees ook: cm-reikt-hand-naar-sector-om-oplossingen-te-zoeken-voor-supplementen