Tijdens een colloquium georganiseerd door de Belgian Radiation Awareness & Visibility Organisation (BRAVO) vestigden meerdere internationaal gerenommeerde experts de aandacht van de overheid niet alleen op de cruciale rol die radiotherapie speelt in de strijd tegen kanker, maar ook op de manier waarop de kosten gelinkt aan deze medische discipline moeten worden geïnterpreteerd.
Volgens Prof. Dr. Yolande Lievens, hoofd Radiotherapie van het UZ Gent en voorzitter van ESTRO (European Society for Radiotherapy & Oncology), heeft de helft van de patiënten die in België door kanker wordt getroffen nood aan radiotherapie. Het is een therapie die onder meer dankzij de technologische vooruitgang voortdurend wordt verfijnd. “Willen we in 2025 zo’n 7.000 bijkomende behandelingen garanderen en willen we bovendien de waarborg geven dat alle patiënt toegang hebben tot de therapie, dan moet dringend onze capaciteit aan radiotherapie met 20% verhoogd worden”, geeft professor Lievens aan.
Prof. Dr. Dirk Verellen, die aan het hoofd staat van het Iridium Kankernetwerk in de regio Groot-Antwerpen en het Waasland, verduidelijkte op zijn beurt dat “de voortdurende hoge vlucht van de technologische evolutie de radiotherapie toelaat zowel een gestandaardiseerde behandeling als – indien nodig – een gepersonaliseerde behandeling op maat aan te bieden. Maar ze moet steeds ten dienste staan van de patiënt en financieel toegankelijk blijven. Een nauwe samenwerking tussen de medische gemeenschap, de medische industrie en de overheid dringt zich op.”
Dr. Dirk Van Gestel, hoofd van de dienst Radiotherapie van het Instituut Jules Bordet, benadrukte het belang van voortdurende monitoring van de behandelingen om zo virtuele fouten te voorkomen. Om een veilige en efficiënte radiotherapie op het hoogste niveau te garanderen, zijn de uitvoering van kwaliteitsvolle klinische tests en permanente vorming noodzakelijk. “Het is evident dat aan deze kwaliteitseisen een kostprijs verbonden is. Maar deze kosten zijn te rechtvaardigen door de noodzaak om goede klinische resultaten in de radiotherapie te verzekeren en de levensverwachting van de patiënten te verbeteren.”
Ondanks zijn troeven weegt radiotherapie slechts voor 0,49% op de begroting. Een gering bedrag, zeker omdat het de secundaire effecten vermindert en toelaat daar besparingen te realiseren, benadrukt BRAVO. Daarom nodigt de vereniging het Riziv uit om af te stappen van de gebruikelijke kostenanalyse en te kiezen voor een systeem gebaseerd op een multidisciplinaire en transversale analyse. BRAVO stelt voor een groep experts op te richten die in staat is de overheid raad te geven.