De ministerposten in Jambon I zijn zo goed als bekend. CD&V krijgt zoals voorspeld de post van Welzijn en Gezondheid, waarmee Wouter Beke in de voetsporen treedt van zijn Limburgse collega Jo Vandeurzen. N-VA krijgt vier ministers, CD&V drie en Open VLD twee. N-VA levert ook de parlementsvoorzitter.
Dat de post opnieuw naar een CD&V’er zou gaan, stond in de sterren geschreven. Niet alleen omdat de partij sowieso sterk verankerd is in het ‘gezondheidsmiddenveld’, maar ook wegens de stevig opgebouwde expertise terzake bij de uitvoering van de zesde staatshervorming die een pak gezondheidsbevoegdheden overhevelde naar Vlaanderen. Dat gebeurde onder CD&V’er Vandeurzen en zo kan de partij de brug slaan naar die andere Limburger, Wouter Beke.
Meteen is de Limburgse opvolging verzekerd. Wouter Beke is bovendien de zoon van huisarts Paul Beke die mee deel uitmaakt van de nationale raad van de Orde der Artsen (Raad van Beroep). Enige vertrouwdheid met de positie van de (huis)arts in het gezondheidslandschap is hem dus niet vreemd.
Een van de grootste uitdagingen voor minister Beke wordt ongetwijfeld de aanpak van de lange wachtlijsten. Weliswaar kon hij mee een extrabudget onderhandelen (550 miljoen), maar het is zeer de vraag of dat voldoende zoden aan de dijk brengt.
De verdere bevoegdheidsverdeling ziet er wellicht als volgt uit:
Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister-president met ook de bevoegdheden Buitenlands Beleid, Cultuur en Innovatie, Ontwikkelingssamenwerking. Ben Weyts (vicepresident, N-VA) op Onderwijs. Matthias Diependaele (N-VA) Financiën, Begroting, Wonen. Zuhal Demir (N-VA) Justitie, Omgeving, Toerisme, Energie. Liesbeth Homans wordt parlementsvoorzitter.
Naast Wouter Beke krijgt het andere CD&V-boegbeeld Hilde Crevits het vice-ministerpresidentschap en Economie, Werk en Landbouw. Voor Brusselse aangelegenheden, Jeugd en Media wordt nieuweling Benjamin Dalle uit de hoge hoed getoverd, ten koste van Bianca Debaets.
Bij Open VLD lagen de kaarten nog niet 100% op hun plaats. Wel voor de bevoegdheden, niet voor de namen die er worden opgeplakt. Zo goed als zeker pikt vioepresident Bart Somers Binnenlandse Zaken en Inburgering in. Voor Mobiliteit en Openbare Werken leek Gwendolyn Rutten in de running, maar ook Maggie De Block zou gevraagd zijn. Het motto van Rutten indachtig dat vrouwen meer zichtbaar moeten worden in de politiek, is uiteindelijk de Limburgse Lydia Peeters uit de bus gekomen.
Met drie op negen voor Limburg in Jambon I zit onze groenste provincie gebeiteld.
De partijraden moeten deze postjesverdeling nog wel bekrachtigen.