De Hoge Gezondheidsraad beklemtoont in een nieuw advies het belang van het dragen van een masker ter bescherming van de anderen en dus ook van zichzelf 'voor zover dat het masker gemanipuleerd, gebruikt en verwijderd wordt op een adequate wijze'. Dat mag niet leiden tot het loslaten van de andere complementaire nuttige maatregelen. Het moet waar het niet mogelijk is de fysieke afstand te respecteren tussen mensen die niet in dezelfde bubbel leven. Evenzeer in winkels.
"Een belangrijk deel van onze bevolking loopt een hoog risico op zware ziekte, invaliditeit of overlijden na het virus opgelopen te hebben", luidt het. "Bovendien is het eveneens aangewezen de bevolking te beschermen tegen het soms onaangepast gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen. Aanbevelingen werden reeds geformuleerd die het dragen van een masker verplicht maken in bepaalde omstandigheden, zoals het openbaar vervoer."
"In zijn vergadering van 1 juli heeft het College van de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over het probleem van het dragen van een masker. Wegens de wetenschappelijke gegevens betreffende het nut van het dragen van een masker en de noodsituatie inzake de volksgezondheid beveelt het College van de Hoge Gezondheidsraad aan het dragen van een masker verplicht te stellen in winkels, dit om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren."
Meer info vindt u hier.
> Lees ook: Catalonië voert vanaf nu mondmaskerplicht in
Laatste reacties
Dirk Van Renterghem
09 juli 2020Tegen aerosols zijn chirurgische mondmaskers en self-made maskers onvoldoende; zelfs als hun filterend vermogen voldoende zou zijn -wat vaak niét het geval is- dan sluiten ze nog niet voldoende aan op het gelaat: bij inademen zuigt men ook lucht aan tussen gelaat en masker, ongefilterd. Tegen aerosolen zijn alleen FFP2 maskers afdoende... (Opgelet: zonder uitadempoort, want die laat overdracht van de masker-drager op de omgeving toe).
Volgens de voorlopige berichten benadrukt de Hoge gezondheidsraad het risico van aerosoltransmissie maar implementeert ze onvoldoende dat item naar benodigde maskerkwaliteit.
Hoewel er een erg groot tekort aan FFP2 zal bestaan.
Bij gebrek aan FFP2-maskers: mijden dus die binnenruimten, zéker als er luid gepraat of gezongen of gegild wordt... Adekwate ventilatie kan helpen, maar dat noodzaakt een wissel van de kamerlucht van 6 keer per uur, - meestal niet te bereiken. Laten we dus deze zomer activiteiten en ontmoetingen vooral buitenshuis houden...
Hopelijk is aerosoltransmissie inderdaad eerder weinig frekwent..., minder belangrijk dan bij mazelen of tuberculose...
Els PIETERS
09 juli 2020Misschien moeten we met z’n allen stoppen met ademhalen...?