De Franstalige ASO’s van de vereniging MACS (Médecins assistants candidats spécialistes) maken zich zorgen over hun arbeidsomstandigheden. Bijna twee op de drie zeggen dat ze zich tijdens een stage al realiseerden dat ze niet langer in staat waren om een diagnose of prestatie te verrichten, en een gevaar voor de patiënt zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van 1.159 Franstalige ASO’s in samenwerking met De Specialist.
Een kwart denkt dat hun werktempo een impact heeft op het gebruik van verslavende producten zoals alcohol, tabak, cannabis, cocaïne, psychofarmaca, pijnstillers of andere.
Meer dan één jonge medische specialist op de drie denkt dat hij niet meer voor geneeskunde zou kiezen als hij de kans had. "We oefenen het mooiste beroep ter wereld, maar soms op de lelijkste manier." Artsen moeten meer aandacht krijgen, vooral aan het begin van hun opleiding omdat we geneigd zijn om onze werklast te overstijgen", aldus Jérôme Lechien, voorzitter van het MACS Interuniversitair Comité.
Arbeidsinspectie
In een memorandum stelt het Comité voor om "arbeidsinspecteurs te vragen om de naleving van de wet in ziekenhuizen te verifiëren". Wereldwijd rapporteert 56% van de ASO’s meer uren te kloppen dan voorzien in hun arbeidscontract. Het Comité wil ook graag het debat aangaan om te werken met een puntensysteem voor de ASO’s zodat hun werktijd beter geobjectiveerd kan worden.
Ook reeds jarenlange bezorgdheid voor Vlaamse artsen in opleiding. Stijgende druk en lange uren vaak vergeten, ondanks wet op arbeidsduur.
— Jonas Brouwers (@Jonas_brou) 20 mars 2019
In oktober nog werd brief naar kabinet @peeters_kris1 en @Maggie_DeBlock gestuurd om problemen aan te kaarten! https://t.co/PoEssATNrJ
@specialistkrant mag ik daarbij aandacht voor de VEILIGHEID van alle ZORGVERSTREKKERS * binnen huisartsengroep moord én sterk toenemende fysieke agressie bij alle disciplines @pieterdecrem @VGSO_Tweets @Jonas_brou @SVHvzw https://t.co/Uis42bq8jB
— rufij baeke (@rufijbaeke) 20 mars 2019
Hoewel werktijden een belangrijk aspect zijn, gaat de werkdruk gepaard met (het idee) niet meer kwalitatief werk te kunnen leveren..
— Thomas Pattyn (@ThomasPattyn) 20 mars 2019
Als dat klopt heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van de zorgen (en niet alleen bij ASO’s die nooit een ander systeem hebben gekend..) https://t.co/kCXMXVJnzv