pharma.be, koepel van de innovatieve farma-industrie, meldt fier een stijging van de aanvragen voor klinische studies met 6% in 2015. België bezet de tweede plaats in Europa wat het aantal studies per inwoner betreft. Om die positie te verstevigen wil pharma.be zich bij voorkeur concentreren op patiëntenrecrutering, online informatie en interactiviteit met de patiënt.
"We hebben vandaag al heel wat troeven in handen op het gebied van klinische studies. België telt een groot aantal farmaceutische bedrijven en kan rekenen op de sterke klinische expertise van ruim 70 ziekenhuizen. Bovendien kennen we snelle goedkeuringsprocedures om klinische studies aan te vragen. Dit snelheidsvoordeel maakt van ons land een aantrekkelijke bestemming om klinisch onderzoek te doen", aldus Catherine Rutten, CEO van pharma.be.
De organisatie geeft enkele precieze data over de toename van de registrates: in absolute cijfers klom vorig jaar het aantal aanvragen voor klinische studies naar 484 t.o.v. 458 in 2014. Dat brengt het totaal op een indrukwekkende 1.578 klinische studies in 2015, alle fasen meegerekend. Een op de vijf studies richtte zich op nieuwe behandelingen voor kinderen. Vele klinische studies spitsen zich toe op kanker: in 2015 werden maandelijks gemiddeld tien nieuwe aanvragen ingediend tot klinische studies om nieuwe kankerbehandelingen te testen. Hiernaast liepen er onder meer ook veel studies naar spijsverteringsziekten, ademhalingsaandoeningen, immuunsysteemziekten en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel.
Catherine Rutten is toch ook wat ongerust: ondanks het goede nieuws mag België toch niet op zijn lauweren rusten. Eind 2018 treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking die zorgt voor de harmonisering van de aanvraag- en goedkeuringsprocedures van klinische studies. Deze harmonisering kan de uitmuntende positie van België en het ‘snelheidsvoordeel’, vergeleken met andere EU-lidstaten, in het gedrang brengen. In dit kader zullen de initiatieven uit het Toekomstpact met minister Maggie De Block ons land in staat moeten stellen haar concurrentiepositie in klinische studies te behouden.
De vele klinische studies in België bieden in de eerste plaats voordelen voor de patiënt. “Het is van groot belang dat ons land een koploper blijft”, zegt Mitchell Silva, zelf patiënt met een zeldzame longaandoening en oprichter van het patiëntenplatform Esperity. “Voor onderzoekers, maar zeker ook voor patiënten. Sommige patiënten nemen aan zo’n studie deel uit altruïstische overwegingen, maar het merendeel hoopt toch om zo zelf een betere en alternatieve behandeling te kunnen krijgen.”