Een Brusselse zorg-jobbeurs wil sensibiliseren voor het tekort aan Nederlandstalige artsen en verpleegkundigen in de hoofdstad. Huis voor Gezondheid hamert op een beter zorgklimaat.
Het dreigende tekort – vooral van verpleegkundigen – nijpt overal maar het meest in Brussel. Zo blijkt uit een studie over taalgebruik uit 2013 dat ongeveer 22% van de Brusselaars in de private of professionele sfeer Nederlands gebruikt maar dat de taal slechts in 2% van de gevallen in ziekenhuissituaties gesproken wordt.
Pensioen
Belangrijk: wegens veel kwalitatief uitstekende ziekenhuizen in Brussel is er een groter percentage jonge arts-specialisten dan in Vlaanderen, maar ook een veel grotere uitstroom (ongeveer 27% in Brussel tegenover 20%) in Vlaanderen. Dat verschil valt vooral te verklaren doordat een aanzienlijk deel van de specialisten die de in Brussel werken al wat ouder zijn en ze dus (binnenkort) wegvallen door pensioen.
Idem dito voor de meeste Nederlandstalige verpleegkundigen in ziekenhuizen die 50+ zijn. De Brusselse ziekenhuizen hebben nochtans stuk voor stuk een progressief taalbeleid waarbij wordt ingezet op het Nederlands, maar doordat er te weinig kansen tot oefenen zijn en het aanbod Nederlandstalige verpleegkundigen te klein is wordt dit niet goed vertaald naar de praktijk, heet het.
Vandaar een grootse jobbeurs, JOB@Brussels, gesteund door alle Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel. Om en bij de 400 laatstejaars uit zorgopleidingen maken er kennis met standhouders van een aantal grote en minder grote zorgorganisaties uit de Brusselse eerste en tweede lijn.
> Job@Brussel, 21 december, 9u-12u - Erasmushogeschool Brussel - Campus Jette - Laarbeeklaan 121, 1090 Brussel