Nederlandse roadshow tegen patiëntenexit naar België

Elk jaar liggen meer dan 92.000 buitenlandse patiënten in Belgische ziekenhuisbedden. Het gros van de patiënten - zo'n 56.000 - is afkomstig uit Nederland. Opmerkelijk: Zeeuws-Vlaanderen start een roadshow om Nederlandse patiënten in Nederland te houden en om te vermijden dat het plaatselijk ziekenhuis dicht moet wegens de patiëntenleegloop.

Dat Zeeuwsen massaal Belgische ziekenhuizen opzoeken, doet boven de Moerdijk de wenkbrauwen fronsen. De Nederlandse overheid richtte zowaar een commissie 'Toekomstige Zorg Zeeland' op om de toekomst van het ziekenhuis in Terneuzen (ZorgSaam) te onderzoeken. Dat ziekenhuis dreigt over de kop te gaan. Nog een kleiner ziekenhuis in Oogstburg is eveneens betrokken. Er werd een plan van aanpak opgesteld met als een van de blikvangers een roadshow. De inwoners zullen bij diverse bijeenkomsten worden geïnformeerd over de visie voor de Toekomstige Zorg Zeeland.

Specialistische zorg

Een van de pijnpunten die de commissie aanraakt, is dat van de specialistische zorg.  Die moet sneller en preciezer worden toegediend. De commissie is ook voorstander van netwerking tussen de plaatselijke Zeeuwse ziekenhuizen. Verder wil ze "de volledige breedte van de medisch specialistische zorg bekijken, van electief laag complex tot acute en complexe zorg. Het accent zal daarbij zeker in eerste instantie op de complexe zorg liggen."

Woordvoerder René Maas van ZorgSaam verwoordt het zo: "We willen de mensen juist in de regio behandelen. Het gaat niet over grenzen sluiten, maar wat te doen om ze hier te houden."

Wie de kaart bekijkt van Zeeuws-Vlaanderen en omstreken, weet dat de Zeeuwen slechts een minieme afstand moeten overbruggen om Knokke, Gent en Brugge te bereiken. En vermits Nederland geen al te beste reputatie heeft qua wachtlijsten, draait de keuze van de patiënten vaak uit in het voordeel van Belgische ziekenhuizen. AZ Zeno in Knokke zou zowat 7% van zijn patiënten over de vloer krijgen uit Nederland. Het gaat zowel om Zeeuwen als Nederlanders die er een tweede verblijf hebben, zegt algemeen directeur Frank Lescrauwaet. Volgens hem volgt zijn ziekenhuis geen doelbewuste strategie om Nederlanders aan te trekken. In AZ Alma ontvangt men van alle patiënten ongeveer 1,3% Nederlanders en er is sprake van een stijgende trend. De meesten zijn uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstig. 

Ook de vier Gentse ziekenhuizen hebben een niet te versmaden aandeel Nederlandse patiënten in hun bestand. Als enige ziekenhuis in de regio zou het AZ Sint-Jan in Brugge een lichte daling constateren van het aantal Nederlandse patiënten. Het Brugse AZ Sint-Lucas telt maar weinig Nederlandse patienten.

In Limburg is het fenomeen ook al lang bekend. Het meest populair zouden orthopedische en cardiologische ingrepen zijn, althans in het ZOL (Ziekenhuis Oost-Limburg). Opnieuw wegens te lange wachttijden hiervoor in Nederland en wegens de uitstekende reputatie van de Belgisch-Limburgse ziekenhuizen. Meer en meer  Nederlandse zorgverzekeraars sluiten daarom een contract af met Belgische ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.