Terwijl de nieuwe Vlaamse regering volop in de steigers staat, toont een reeks welzijns- en gezondheidsorganisaties zich in een open brief bezorgd over het mogelijke beleid van die nieuwe regering. Ook de bezorgdheid over de mogelijke toekomstplannen van de Vlaamse regering met het middenveld sijpelt door in de tekst.
In die open brief, die Belga kon inkijken, roepen de ondertekenaars de overheid op te blijven investeren in kwalitatieve zorg en om de betrokken middenveldorganisaties uit de sector naar waarde te schatten en hen niet te beschouwen als de vijand.
De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld lijken aan de finale onderhandelingen voor een Vlaams regeerakkoord bezig. Een reeks van welzijns- en gezondheidsorganisaties, waaronder zorgkoepel Zorgnet-Icuro, de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Partiëntenplatform, stelde een open brief op.
"Solidariteit in DNA"
In die open brief, met als titel "Sociaal Vlaanderen is springlevend! Of net niet?", zeggen de organisaties dat Vlaanderen "solidariteit in haar DNA draagt", maar dat de overheid die solidariteit moet ondersteunen. Zo is de solidariteit achter het verhaal van baby Pia bijvoorbeeld wel "hartverwarmend", maar tegelijk mag "kwaliteitsvolle en adequate zorg niet afhangen van spontane acties gebouwd op individuele solidariteit".
De ondertekenaars roepen de overheid op om te blijven investeren in kwalitatieve zorg. De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren extra geïnvesteerd in welzijn. Die investeringen mogen absoluut niet stilvallen, is de achterliggende boodschap. Zo moet de overheid verder investeren in "kwaliteit en capaciteit van zorg, in het verder wegwerken van de wachtlijsten, in goede opvang van kinderen met een psychische kwetsbaarheid, warm bijstaan van ouderen, in respectvol omgaan met eenieder".
Geen gevecht over structuren
Ook de bezorgdheid over de mogelijke toekomstplannen van de Vlaamse regering met het middenveld sijpelt door in de tekst. "Wij willen bezig zijn met zorg waar de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en zijn omgeving centraal staan. Niet met gevechten over structuren en overleven, maar de strijd aangaan tegen (zorg)ongelijkheid en armoede. (...) Wij willen investeren in betere zorg, geen energie verspillen aan de strijd tegen afbouw.”
De volledige open brief leest u hier.
De volledige lijst van ondertekenaars:
- Jurn Verschraegen - Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
- Nils Vandenweghe - Vlaamse Ouderenraad
- Hendrik Delaruelle - Vlaams Welzijnsverbond
- Ilse Weeghmans - Vlaams Patiëntenplatform
- Dries Fonteyn - STAN Trefpunt Verstandelijke Handicap
- Karin Van Mossevelde - Socialistische Vereniging van Vlaamse Gezondheidsvoorzieningen
- Luc Van Gorp - Vlaams Intermutualistisch College
- Patrick Vander Weyden - SOM Federatie van Sociale Ondernemingen
- Hilde Deneyer - Vlaams Apothekersnetwerk
- Johan Tourné - Vlaams Mantelzorgplatform
- Stefaan Berteloot - Zorggezind
- Ingrid Lieten - Vereniging voor Social Profit Ondernemingen
- Hendrik Van Gansbeke - Vlaamse Federatie voor Diensten Thuisverpleging
- Roel Van Giel - Domus Medica
- Anton Smagghe - Federatie Vrije Beroepen
- Margot Cloet - Zorgnet-Icuro