De Vlaamse regering Jambon I zal de komende vijf jaar 1,65 miljard euro extra investeringen lanceren. Dat staat in het pas vrijgegeven regeerakkoord. Ook onderzoek en ontwikkeling en IT krijgen een deel van de koek. Idem dito voor de eerstelijnspsychologische functie, maar daarvoor is ze afhankelijk van het federale niveau.
De regering neemt zich voor "haar spieren te versterken en haar hart te laten spreken" en behalve in infrastructuur ook "in mensen" te investeren. "Naast investeringen in sociale woningen en een Vlaamse jobbonus voor mensen met een bescheiden inkomen uit arbeid, zullen we de komende jaren ook een fors groeipad realiseren voor de grote uitdagingen in Welzijn, zoals de betaalbaarheid van woonzorgcentra en de werkdruk voor het personeel, de wachtlijsten voor een persoonsvolgend budget voor mensen met een beperking, extra capaciteit in de kinderopvang, de jeugdhulp, de geestelijke gezondheidszorg, preventie en vaccinatie etc."
Ook m-health en onlinehulp worden verder uitgebouwd, zoals de tweedelijns-chatfunctie bij de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG’s). De regering wil de geestelijke gezondheidsproblemen verder destigmatiseren en de drempel verlagen om ondersteuning te zoeken: "We rollen eerste hulp bij psychische problemen verder uit waardoor meer mensen psychische problemen kunnen herkennen en weten hoe en waar ze voor die persoon hulp kunnen vinden."
Eerstelijnspsychologische functie
De eerstelijnspsychologische functie, waarbij de huisarts het eerste aanspreekpunt is, is belangrijk voor Vlaanderen omdat mensen op die manier snel en laagdrempelig ondersteuning kunnen krijgen binnen de basiszorg, zegt het regeerakkoord. Maar voor die functie moet de regering zich wenden tot het federale niveau: "We dringen bij de federale overheid aan op een uitbreiding van de terugbetaling van psychologische zorg naar minderjarigen en personen boven 65 jaar. Zo verlagen we de druk op de tweedelijnsvoorzieningen zoals de CGG’s (Centra Geestelijke Gezondheidszorg) en wordt een beroep op het intensiever zorgaanbod zoveel als mogelijk vermeden en beschikbaar voor mensen die er echt nood aan hebben."
De Vlaamse regering zegt werk te willen maken van een betere "monitoring van het aantal wachtenden binnen de CGG’s. Zo vermijden we een aanmeldingsstop bij deze centra. We rationaliseren de CGG’s en CAR’s (Centra voor Ambulante Revalidatie) tot één enkele soort organisatie."