Zorgnet-Icuro: 50 miljoen besparen = 850 banen minder

De Belgische ziekenhuizen krijgen vanaf 2017 een structurele besparing in de maag gesplitst van ruim 52 miljoen euro. Maar "verder besparen zonder fundamentele hervorming zal nog meer ziekenhuizen in de rode cijfers duwen en leiden tot jobverlies", reageert de sector. "Bovendien hypothekeert het ook de uitbouw van netwerken, die juist in een opstartfase nood hebben aan financiële stabiliteit."

De Belgische ziekenhuizen worden vanaf 2017 een structurele besparing opgelegd van ruim 52 miljoen euro. En er volgen wellicht nieuwe maatregelen. Afgelopen maandag ook bleek uit de jaarlijkse financiële analyse van de Belgische ziekenhuissector (MAHA) dat het bedrijfsresultaat – na een stabilisatie in 2015 – opnieuw is verslechterd. De ziekenhuizen luiden de alarmbel: verder besparen zonder fundamentele hervorming zal nog meer ziekenhuizen in de rode cijfers duwen en leiden tot jobverlies. Bovendien hypothekeert het ook de uitbouw van netwerken, die juist in een opstartfase nood hebben aan financiële stabiliteit.

De financiële ruimte in de sector neemt jaar na jaar verder af. Het resultaat van het boekjaar 2015 bedraagt nog maar 106 miljoen euro op een omzet van 14 miljard. Het resultaat zakt hiermee van 1,1 naar 0,8%. Met een te realiseren besparing van 52 miljoen in 2017 zal die marge nog eens verminderen tot de helft. Van de 89 Belgische ziekenhuizen sloten er 32 het boekjaar af met een negatief bedrijfsresultaat. Dat is meer dan één op drie. De sector is zeer kwetsbaar en flirt voortdurend met de grenzen van de financiële leefbaarheid.

Bij haar aantreden beloofde minister De Block werk te zullen maken van een omvangrijke hervorming van de ziekenhuizenl. Tegelijk engageerde zij zich om geen bijkomende besparingsmaatregelen op te leggen, opdat de ziekenhuizen de transitie in een financieel stabiele context zouden kunnen realiseren. Dat de regering nu zware besparingen oplegt, druist lijnrecht in tegen deze ambities en constructieve houding van de sector.

Artsenhonoraria inkrimpen = supplementen verhogen

De ziekenhuizen hebben de laatste jaren belangrijke inspanningen geleverd om de niet altijd even rationele besparingen te realiseren. Naast de maatregelen die de sector direct viseerden, hebben ook de besparingen op de artsenhonoraria een impact op de financiering van de ziekenhuizen via de afhoudingen op deze honoraria. Die zijn nog steeds nodig om de tekorten in het BFM te dekken.

De opgelegde besparingen van meer dan 50 miljoen komen de facto neer op een vermindering van het Budget Financiële Middelen (BFM), dat al langer structureel ontoereikend is. Het zal betekenen dat de ziekenhuizen noodgedwongen de supplementen voor de patiënt zullen verhogen, en – net als in het verleden al het geval was - besparen op personeel. Omgerekend naar jobs betekent 52 miljoen een verlies van 850 banen. Het is duidelijk: voor de sector zijn de limieten bereikt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.