Ontschotting, gelijke ondersteuning voor gelijke zorgzwaarte, sociale tegemoetkomingen voor bewoners van WZC's, meer investeren in GGZ, werkbaar werk in de zorgsector, een oplossing voor het pensioenvraagstuk van het statutair personeel: dat kan Zorgnet-Icuro alleen maar toejuichen in het Vlaams regeerakkoord. Maar wie betaalt de rekening, vooral nu de zorgpremie bevroren wordt?
"De tekst telt weliswaar bijna 300 pagina’s, maar in het hoofdstuk welzijn is het zoeken met een vergrootglas naar cijfers. Cijfers die een indicatie geven van hoe dit alles zal worden betaald, hoe hoog de investeringen zullen zijn", aldus Margot Cloet. "De beloftes zijn mooi, maar zal er ook voldoende budget zijn om dat alles te realiseren? Zeker is wel dat de Vlaamse regering de zorgpremie niet zal verhogen, dus de middelen moeten elders worden gehaald."
Zorgnet-Icuro is met andere woorden bezorgd. Bezorgd voor besparingen, en bezorgd dat het budget ruim onvoldoende zal zijn om de plannen te financieren.
Versnippering
Een andere bezorgdheid is de federale regering, of beter de samenwerking daarmee. De bevoegdheden voor gezondheidszorg zijn immers nog altijd immens versnipperd. De voorbeelden in de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuizen waar de samenwerking in de vorige legislatuur moeizaam was, zijn niet te tellen.
"Zorgnet-Icuro is sterk vragende partij voor een efficiënter overleg tussen de verschillende overheden in dit land; anders blijven delen van dit Vlaamse regeerakkoord dode letter. Het is aangewezen dat de federale overheid en de deelstaten aan tafel gaan zitten om samen praktische oplossingen uit te werken die de nodige hervormingen op het spoor kunnen zetten."
> Lees ook: vlaamse-regering-wil-1-65-miljard-investeren-onder-meer-in-ziekenhuizen.html