Geconfronteerd met het tekort aan artsen wil de Britse regering paramedici (verpleegkundigen, apothekers en anderen) via een drie jaar durende korte cursus omturnen in artsen. Dat kon de Britsen artsenvereniging BMA niet over haar kant laten gaan.
Door de Brexit wil de Britse regering radicale maatregelen nemen om het artsentekort te verminderen: en wel door de reconversie van paramedici te stimuleren (inclusief verpleegkundigen en apothekers) via verkorte opleidingen van 3 jaar. Deze hervorming, gecombineerd met het "fast track visa" project voor buitenlandse artsen, probeert ongeveer 11.500 vacatures voor artsen in het Verenigd Koninkrijk in te vullen.
Kwaliteit handhaven
De British Medical Association (BMA) reageerde op haar website via haar voorzitter, Dr. Chaand Nagpaul: "Het is belangrijk dat de regering een oplossing vindt voor het tekort aan artsen. (...) Wat niet in gevaar mag worden gebracht is de veiligheid van de patiënt. (...) Er is geen vervanging voor de huidige 5-jarige opleiding voor niet-gediplomeerden of 4 jaar voor gediplomeerden. Deze opleidingstijd is cruciaal om zeer bekwame en zelfverzekerde artsen te ontwikkelen in het licht van de complexe beslissingen die moeten worden genomen, vaak onder druk. (...) Ondanks de impact die Brexit zal hebben op onze gezondheid en gezondheidszorg, moeten we de kwaliteit van onze medische opleidingen op het hoogste niveau handhaven."
Werktijd verkort door nieuwe pensioenbelasting
Het beeld van het tekort wordt nog gecompliceerder: de huidige artsen verkorten hun arbeidstijd om de nieuwe pensioenbelastingen, die onlangs door het ministerie van Financiën zijn ingevoerd, niet te hoeven betalen.
De definitieve maatregel zal naar verwachting volgende week worden aangekondigd volgens de Daily Mail.