De huisartsenwachtposten, die nog altijd overspoeld worden met oproepen van mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, implementeren in overleg met de ziekenhuisnetwerken triagecentra voor mensen met luchtweginfecties en gaan in wachtruimtes kinderen van volwassen scheiden.
Dat zegt dokter Jos Vanhoof van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas). "We willen ook videoconsultaties snel mogelijk maken. De technologie is er maar we hebben bandbreedte nodig."
Crisismanager
"De triage gebeurt nu telefonisch maar we zijn enorm onderbezet", zegt Vanhoof. "Er is nood aan een crisismanager want de huisartsen worden los van het coronavirus nog met andere pathologieën geconfronteerd. Daarmee sluit Vanhoof zich aan bij een eerdere vraag van zijn Franstalige collega's.
In overleg met de ziekenhuisnetwerken worden lokale triagecentra of vooruitgesch oven posten geïmplementeerd voor mensen met luchtweginfecties. Daar kan een diepere triage gebeuren en beslist worden of patiënten opgenomen moeten worden."
Naast mondmaskers ook vraag naar brillen en handschoenen
De beschikbaarheid van beschermend materiaal blijft een groot probleem, zegt Vanhoof. "Er is nog altijd een gebrek aan mondmaskers, brillen en handschoenen. Logistiek en praktisch zijn er ook problemen. We gaan in de wachtruimtes de kinderen van de volwassenen scheiden en vragen patiënten ook om juist op tijd te komen om de wachttijd te beperken."
"We willen ook videoconsultaties snel mogelijk maken. De technologie is er maar we hebben bandbreedte nodig. We overleggen daarvoor met minister Wouter Beke maar er is ook nood aan breed lokaal overleg."
In Dendermonde hebben de Huisartsenkoepel Vehamed en het AZ Sint-Blasius dit weekend een tijdelijk triagecentrum opgericht. "De bedoeling is om op deze manier besmette patiënten niet in contact te brengen met de reguliere patiënten in het ziekenhuis of in een wachtzaal", zegt het Dendermondse stadsbestuur. Vanaf maandag is dat een volledig afgescheiden locatie op de campus aan de Kroonveldlaan, in het weekend is dat een afgebakende zone binnen de huisartsenwachtpost.
De toestroom aan het triagecentrum is echter zo groot dat het Rode Kruis een tent heeft bijgeplaatst heeft om wachtenden op te vangen, meldt Het Laatste Nieuws. "Door de drukte kon niet iedereen meer binnen en stonden mensen in open lucht en kou te wachten op de parking van de huisartsenwachtpost", zegt Joris D'Hondt van het Rode Kruis Dendermonde. "Een tent biedt nu toch enige beschutting bij het wachten. Iedereen die zich aanmeldt voor het triagecentrum krijgt meteen een mondmasker en moet de handen ontsmetten met een gel voor hij gaat plaatsnemen."