Iedereen die in de corona-crisis dag en nacht het beste van zichzelf geeft in de zorgsector, mag niet bevreesd zijn voor een eventuele aansprakelijkheidsprocedure als alle richtlijnen worden gevolgd. Meester Filip Dewallens pleit voor een (volmachts)besluit waarin voorzien wordt in immuniteit voor hen. Dan komen er geen aansprakelijkheidsclaims waarmee men nu al dreigt in Wallonië.
Het Montlégia-ziekenhuis in Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op intensieve geweigerd zagen. ‘Wie in oorlogssituaties zoals deze zijn uiterste best doet, zou niet ook nog eens rechtszaken mogen riskeren’, zegt professor medisch recht en columnist van De Specialst Filip Dewallens.
Blijkbaar kreeg het Luikse ziekenhuis van meerdere families al bedreigingen: het moest hoogbejaarde patiënten opnemen op intensieve diensten, anders dreigde een schadeclaim, meldt De Morgen. In één geval zou al een schadeclaim loen om een 91-jarige met verschillende aandoeningen toch op intensieve zorg te krijgen.
Advocaten schermen met de wet op de patiëntenrechten waarin staat dat artsen verplicht zijn de wil van de patiënt te respecteren en dus niet zomaar een bed of medicijnen kunnen weigeren als die beschikbaar zijn. Bvas vraagt de Orde van Advocaten om maatregelen te nemen waardoor advocaten die zich met deze praktijken inlaten geschrapt worden.
Volgens professor medisch recht en advocaat Filip Dewallens (UAntwerpen en KU Leuven) maken de claims weinig kans omdat we in een situatie zit die vergelijkbaar is met die van een oorlog. En dan gelden andere prioriteiten. Bovendien: “Artsen gedragen zich zorgvuldig als ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen. Die richtlijnen zitten uitstekend in elkaar en over individuele triagebeslissingen wordt druk overleg gepleegd. Rechters beseffen ook dat de zorg bij een tekort aan beademingstoestellen, bedden op intensieve zorg of in een spoedgevallentent anders is dan in optimale omstandigheden. Dus daar ben ik nogal gerust in.
Het neemt niet weg dat dit de zorgverleners die al zwaar onder druk staan, nog verder aantast in hun gemoedsrust. “Dan is zo’n jarenlange aansprakelijkheidsprocedure erg wrang voor wie nu dag en nacht het beste van zichzelf geeft. Daarom zou de overheid een wet of volmachtsbesluit kunnen uitvaardigen waarin voorzien wordt in immuniteit tijdens deze crisis voor zorgverleners die zich houden aan de wetenschappelijke richtlijnen. Dan komen er geen aansprakelijkheidsclaims."
België staat hier niet alleen in. Er zijn Amerikaanse voorbeelden en ook Nederland zou dit overwegen. "Zeker nu studenten, gepensioneerde artsen, artsen van totaal andere disciplines in de eerste lijn meehelpen om corona te bedwingen is zo’n wet geen overbodige luxe”, besluit Dewallens.
> Lees ook: Bvas tegen 'ambulance bashing'