De professor en assistent van de vakgroep communicatiewetenschappen van de UGent die in een livestream met studenten politiemensen hadden beledigd, hebben ontslag genomen en de rector heeft het ontslag aanvaard.
Dat werd vernomen bij de Gentse universiteit. Een van de lesgevers had "Sieg Heil" naar de agenten geroepen en "welkom in nazi-Duitsland", nadat de politie tussenkwam voor een melding van geluidsoverlast. Beiden hielden zich ook niet aan de regels tegen coronabesmetting en bezondigden zich nog aan allerlei andere aanstootgevende uitlatingen.
De professor en de assistent hielden in de nacht van vrijdag op zaterdag een livestream met studenten. Na een klacht over geluidsoverlast kregen ze rond 1.30 uur de politie aan de deur. De livestream bleef actief tijdens de politie-interventie, die een twintigtal minuten duurde. Aanvankelijk waren er twee agenten maar omdat één van de academici weigerde om zijn identiteitskaart te tonen, waren er tot acht politiemensen aanwezig. Het duo leefde de coronamaatregelen ook niet na, omdat één van hen niet woonde in het huis waar de livestream plaatsvond.
De lesgevers beloofden uiteindelijk om de muziek zachter te zetten, maar toen de politie vertrok riep de assistent nog "Sieg Heil" naar de agenten. De politie keerde daarop terug en stelde dat die uitspraak kan beschouwd worden als aanzetten tot racisme. Nadat de agenten definitief vertrokken, zei de assistent nog "dit is de politiesamenleving" en "fuck de UGent".
Ontslag
De Gentse universiteit werd op de hoogte gebracht van de livestream en nam onmiddellijk maatregelen. Rector Rik Van de Walle legde zaterdag een ordemaatregel op, waarbij beide betrokkenen geen les- of onderwijsactiviteiten meer mochten uitoefenen. "Het was meteen zonneklaar dat de betrokken lesgevers met onmiddellijke ingang geen contact meer konden hebben met studenten van de UGent."
"Vervolgens hebben zij ontslag genomen uit hun functie. Ik heb hun ontslag vanzelfsprekend aanvaard", zegt Van de Walle dinsdagavond. "Met het oog op de toekomst spreek ik de hoop uit dat zij de nodige lessen zullen trekken uit dit voorval. Gelet op het parcours dat ze tot dusver hadden gelopen aan de UGent, meen ik dat ze daartoe in staat zijn en wens ik hun succes toe in hun verdere loopbaan."
De samenwerking tussen de UGent en de prof en assistent is definitief stopgezet. "Ik heb dit weekend kennis genomen van de beelden waarop twee lesgevers van de UGent voortdurend over de grens van het toelaatbare gaan. Ik neem aanstoot aan deze feiten en veroordeel ze met de grootst mogelijke kracht. Het gedrag van beiden is onverzoenbaar met de pedagogische en maatschappelijke opdracht van de UGent, een opdracht die we elke dag met zijn allen zeer ernstig nemen", zegt Van de Walle.
Wangedrag
"In een tijd waarin de UGent'ers er met vereende krachten en in zeer moeilijke omstandigheden voor zorgen dat de studenten digitale lessen kunnen volgen, een tijd waarin bijzondere inspanning worden gevraagd van personeel én studenten, een tijd waarin wat gangbaar was op een nooit eerder geziene schaal en met een nooit eerder geziene snelheid plaats dient te maken voor nieuwe en creatieve oplossingen, een tijd waarin we er met zijn allen voor zorgen dat de Universiteit Gent blijft gaan én er blijft staan: in zo'n tijd komt dergelijk wangedrag des te harder aan."
"Dit is niet waar onze universiteit voor staat. Dit is niet wie wij zijn. Ik ben trots op de weg die onze lesgevers en studenten de voorbije maand samen hebben afgelegd. Ik heb er bovendien alle vertrouwen in d at we samen de digitale eindmeet van onze tocht zullen halen", stelt de rector in een mededeling.
De faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de UGent zoekt intussen naar een vervanger voor het vak in kwestie. De studenten worden verder op de hoogte gehouden via het onderwijsplatform Ufora.
Het proces-verbaal van de politie werd overgemaakt aan het Oost-Vlaamse parket, maar het is nog niet duidelijk wat er op gerechtelijk vlak met de zaak zal gebeuren.