Afstandsmonitoring van hartpatiënten: het Riziv financiert zeven applicaties

Sinds 1 januari 2025 komen Belgische ziekenhuizen in aanmerking voor overheidsfinanciering voor het vanop afstand monitoren van patiënten met chronisch hartfalen, op voorwaarde dat ze een overeenkomst sluiten met het Riziv. Tot nu toe hebben al vier instellingen deze overeenkomst ondertekend en worden zeven aanvragen terugbetaald, meldde BemedTech donderdag in een persbericht.

“We zijn ervan overtuigd dat monitoring op afstand een positieve impact zal hebben op de levenskwaliteit van patiënten met chronische hartproblemen en hun familie. Deze techniek maakt het mogelijk om de zorgbehoeften van een patiënt sneller te identificeren en erop te reageren, wat uiteindelijk het aantal heropnames in het ziekenhuis zal verminderen,” aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Om in aanmerking te komen voor deze financiering moeten ziekenhuizen een team voor monitoring op afstand hebben dat bestaat uit ten minste één cardioloog en één verpleegkundige die gespecialiseerd is in hartfalen. Tot nu toe hebben vier ziekenhuizen de overeenkomst ondertekend: Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk), Centre Hospitalier de Moeskroen, AZ Sint-Maarten (Mechelen) en VITAZ (Sint-Niklaas). Het Riziv houdt op haar website een actuele lijst bij van alle ziekenhuizen die zijn toegetreden tot de overeenkomst.

Ziekenhuizen kunnen kiezen uit minstens zeven applicaties die voldoen aan de vereisten van de overeenkomst voor het opvolgen van patiënten, waaronder zes die in België ontwikkeld werden: FibriCheck, Remecare, moveUp, Healthentia, Comunicare en Well@Home, alsook Comarch, dat in Polen ontwikkeld werd. Een overzicht van deze toepassingen is beschikbaar op mHealthBelgium.

Steven Vandeput, digital health advisor bij beMedTech, wijst erop dat monitoring op afstand ook kan worden uitgebreid naar andere patiëntengroepen, zoals mensen met diabetes, kanker of slaapapneu. Dr. Paul Dendale, hoofd cardiologie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, verwacht de komende jaren een revolutie in de gezondheidszorg, met een toenemende integratie van digitale technologieën.

Volgens een studie van de Europa Ziekenhuizen zou het op afstand monitoren van hartfalenpatiënten de staat €28,7 miljoen per jaar kunnen besparen, met name door het aantal ziekenhuisopnames te verminderen.

> Lees ook: Hartfalen: telemonitoring wordt vergoed vanaf januari 2025

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.