"Fout Vlaams triage- en financieringsmodel Covid-19" (Marc Moens)

"Gezondheidzorgwerkers wagen hun gezondheid, zelfs hun leven, om mensen te helpen zonder beschermingsmateriaal en u vindt ondertussen een theoretisch (en fout) model uit om de pandemie te lijf te gaan", luidt de scherpe kritiek van Vas-voorzitter Marc Moens aan de pas verstuurde 'nota schakelzorgcentrum en cohortzorg bij Covid-19".

De nota wil patiënten zo lang mogelijk thuis houden of zo snel mogelijk naar huis doen terugkeren. Zo moet de patiëntenstroom naar het ziekenbhuis getemperd worden en anderzijds de patiëntenopvang garanderen bij vroeger ontslag.

Het document heeft het onder meer over een extra triageplaats die bij toenemende druk op ziekenhuizebn wordt opgeschaald naar een schakelzorgcentrum met extra functies. Dat centrum situeert zich binnen de eerstelijnszone en bedient deze zone. Het wordt bemand door minstens de volgende disciplines: (huis)artsen, verpleegkundigen en zorgkundigen, sociaal verpleegkundigen, een maatschappelijk werker, een coördinator en eventueel ene psycholoog. Alle rollen van de verschillende disciplines worden omschreven en ook de relatie tot het ziekenhuis. De zieke patiënten blijven voor een beperkte periode in dat schakelzorgcentrum.

Wat de financiering betreft: "Er dient onderzocht te worden of lokale besturen voor deze onkosten een compensatie kunnen ontvangen via rampenplan of een gelijkaardig mechanisme."

'Arm Vlaanderen'

Marc Moens (Vas) is boos en teleurgesteld over de nota en richt zich tot de auteurs Anneleen Craps, Thomas Boeckx en Dirk Dewolf.

"Uw nota Schakelzorgcentrum bevat een maatregel waar niemand klaar voor is en die de capaciteit in de eerste lijn in belangrijke mate verder zal verminderen. In dit voorstel zal de (terechte) vrees voor Corona alle capaciteit opslokken. Tal van andere pathologieën zullen niet meer gediagnosticeerd en behandeld kunnen worden. Tevens moet de zorgcontinuïteit voor de vele reeds bekende  chronische patiënten verzekerd worden. Dit zal niet meer lukken met uw model."

Telefonische triage

"Er moet nu net maximaal ingezet worden op telefonische triage van COVID-patiënten."

"Installeren van extra posten nodigt uit om nog meer het zorgsysteem te gaan bevragen, heel dikwijls met banale, maar tijdsopslorpende vragen."

"De Bvas heeft al op 9 maart in de algemene raad van het Riziv aangedrongen om voor de COVID-triage en voor de zorgcontinuïteit in deze tijden van SAS-CoV-2 pandemie een financiering te voorzien. Minister De Block heeft beloofd aan deze vraag tegemoet te komen. Er wordt aan een zeer spoedige, concrete invulling van deze vraag gewerkt bij het Riziv. " 

"Onze verbazing is dan ook groot dat u een heel andere financiering in uw nota beschrijft dan wat ons, artsen, door minister De Block werd beloofd en waar we met het Riziv aan werken. De factuur ervan schuift u wel naar het Riziv door."

Waar was Vlaanderen vroeger?

"Als de Vlaamse Gemeenschap toch het voortouw wil nemen in deze COVID-crisis, moet ze er voor zorgen dat er beschermend materiaal voorhanden is voor de gezondheidswerkers. Iedereen op het terrein weet al van januari 2020 dat er te weinig van voorhanden is, nu is het er niet meer."

"Heeft Vlaanderen een oproep gedaan bij de Vlaamse textiel- of papierindustrie om deze producten in Vlaanderen aan te maken? Zo ja, wat was het antwoord?"

"Heeft de Vlaamse Gemeenschap bestellingen geplaatst voor beschermend materiaal in het buitenland? Wat was het antwoord?"

"Gezondheidzorgwerkers wagen hun gezondheid, zelfs hun leven, om mensen te helpen zonder beschermingsmateriaal en u vindt ondertussen een theoretisch (en fout) model uit om de pandemie te lijf te gaan.", besluit dokter Moens met een gevoel van teleurstelling en boosheid. 

> Lees ook: Bvas vraagt triagecentra, gescheiden wachtruimtes en videoconsultaties

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.