In de Belgische ziekenhuizen is het alle hens aan dek, maar voorlopig vangen ze de drukte nog op in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Toch zien ze dat de toestroom van patiënten evolueert en er in de nabije toekomst zal voor zorgen dat de dienst intensieve zorg een volledige Covid-19-zone wordt.
Binnen het UZ Brussel is er een crisiscomité opgericht dat dagelijks samenzit om de situatie te evalueren en zijn er vier werkgroepen die binnen verschillende domeinen, zoals bijvoorbeeld de voorraden of patiëntenstromen, bekijkt wat de noodzaak is, wat de verwachte evolutie is en wat er moet gebeuren.
"De evolutie die we gaan hebben, is dat de intensieve zorg gaat evolueren, en dat kan morgen al zijn, tot een volledige Covid-19-zone. Terwijl daar nu nog een onderscheid gemaakt wordt tussen de gewone patiënten die zorg nodig hebben, de mensen die wachten op de uitslag van een coronatest en de bevestigde gevallen", vertelt Edgard Eeckman, woordvoerder van het UZ Brussel.
Dokters verschuiven
Al dan niet dringende onderzoeken worden intussen geannuleerd, waardoor bepaalde diensten minder werk zullen hebben en personeel verschoven kan worden. "Er is vandaag een soort spanning tussen enerzijds diensten met een surplus aan werk, zoals intensieve zorg of de spoedgevallendienst, en anderzijds diensten die gesloten worden. We denken na om dokters en verpleegkundigen uit andere disciplines te verschuiven naar diensten waar er een hoge intensiteit is", legt Eeckman uit.
Personeel is er momenteel nog genoeg in het UZ Brussel al vrezen ze daar wel problemen indien de opvang in de scholen wegvalt.
"Maandag waren de afwezigheden niet veel groter dat in andere omstandigheden. Op dit ogenblik houdt dat nog goed stand, mede dankzij de opvang in scholen", stelt Eeckman. Intussen voelt het UZ Brussel dat het aantal mondmaskers en schorten voor het personeel steeds schaarser wordt. Het ziekenhuis zal zelf nog een oproep lanceren en hoopt dat de levering van de federale overheid snel volgt.