De prijsmaatregelen die de regering aan de geneesmiddelensector heeft opgelegd voor de periode 2019-2023, zullen leiden tot minstens 1,3 miljard euro besparingen voor het Riziv. Dat zegt pharma.be, de koepelorganisatie van de farmaceutische sector.
Pharma.be reageert daarmee op het voorstel van PVDA om het kiwimodel verder in te voeren. De extreem-linkse partij gelooft dat het model - dat zijn oorsprong kent in Nieuw-Zeeland - een besparing van 500 miljoen euro kan opleveren.
Pharma.be berekende echter dat recente maatregelen van de regering zullen leiden tot minstens 1,3 miljard euro besparingen voor het Riziv. Die bepalen onder meer dat bij de komst van een generiek, de basis van terugbetaling (en dus de prijs) daalt met minimaal 53 procent. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot 64,6 procent.
Daarnaast zorgt de combinatie van een strengere definitie van 'goedkoopste geneesmiddel' en de invoering van plafondprijzen voor een permanente druk op de prijzen van de geneesmiddelen buiten octrooi, legt de organisatie uit. Het systeem baseert zich op het goedkoopste geneesmiddel. Geneesmiddelen die niet binnen een prijsvork van 5 procent blijven ten opzichte van dat goedkoopste geneesmiddel, worden uit de terugbetaling geschrapt. Tot slot werden de voorschrijfquota voor goedkope geneesmiddelen voor de artsen verhoogd. Voor huisartsen gaat het om 60 procent.
Pharma.be voert nog aan dat de sector de voorbije legislatuur voor ruim 6 miljard euro heeft bijgedragen heeft aan besparingen, heffingen en terugbetalingen. Het Nederlandse voorbeeld toont volgens de sector overigens aan dat het kiwimodel met veel onbeschikbaarheden kampt.