Imeldaziekenhuis biedt nu ook sacrale neuromodulatie aan

Sinds kort kunnen patiënten met plasklachten bij de dienst Urologie van het Imeldaziekenhuis terecht voor sacrale neuromodulatie voor de blaas. Deze techniek bestaat al even maar wordt nu ook aangeboden in Bonheiden.

Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen die, ondanks medicatie en andere behandelingen, nog steeds last hebben van plasklachten. De ingreep is bijzonder geschikt voor zowel mannen als vrouwen en kan effectief helpen bij klachten zoals frequent en dringend plassen, met of zonder urineverlies, of moeilijkheden met het volledig ledigen van de blaas. 

Naast veranderingen in levensstijl en behandelingen zoals medicatie of kinesitherapie kan neuromodulatie een oplossing bieden voor patiënten die onvoldoende baat hebben bij andere behandelingen of last hebben van te veel bijwerkingen. De behandeling is geschikt voor de meeste patiënten, mits de voorgeschreven medicatie al geprobeerd is. Voor de volledige terugbetaling is dit een vereiste. 

“Sacrale neuromodulatie is een techniek waarbij de zenuw die de blaas aanstuurt elektronisch wordt gestimuleerd. Door de verstoorde signalen in de zenuw opnieuw te stabiliseren, kan de blaas beter functioneren. De behandeling maakt gebruik van een klein metalen draadje met elektroden dat, verbonden aan een batterij, in het lichaam wordt geïmplanteerd. Het apparaat werkt net als een pacemaker, maar dan voor de blaas,” vertelt dr. Astrid Van Daele, uroloog in het Imeldaziekenhuis. 

De behandeling begint met een kleine chirurgische ingreep waarbij het draadje met elektroden vlakbij de zenuw op het heiligbeen wordt geplaatst. Dit gebeurt onder volledige verdoving in het dagziekenhuis. “In een eerste fase wordt de effectiviteit van de behandeling getest met een proefimplantaat, zodat we de beste positie van het draadje kunnen bepalen. Indien de proefperiode van twee weken positief is (met een verbetering van de klachten met 50% of meer), wordt een permanente batterij geïmplanteerd, ook in de rug onder de huid. Deze procedure kan zelfs onder lokale verdoving plaatsvinden,” legt dr. Van Daele uit. 

"Patiënten die baat hebben bij de behandeling, krijgen jaarlijkse controles. Het apparaat kan eenvoudig worden uitgelezen via een gsm-toestel, waarmee artsen het effect van de behandeling kunnen monitoren. De batterij van de stimulator heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar, waarna een vervanging van de batterij kan plaatsvinden, eveneens onder lokale verdoving in het dagziekenhuis.” 

De nieuwste versie van het toestel is compatibel met MRI-scans. De ingreep en het toestel worden volledig terugbetaald. Zowel de eerste als de tweede fase van de behandeling gebeuren in dagopname, zonder overnachting. Bij stoelgangproblemen kan sacrale neuromodulatie ook nuttig zijn. In dat geval kan een gastro-enteroloog of abdominaal chirurg de patiënt verder helpen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.