De nieuwe maatregelen die het Overlegcomité vrijdagmorgen heeft aangekondigd, zijn "volstrekt ontoereikend". Die waarschuwing uiten drie Brusselse en Waalse ziekenhuisfederaties (Gibbis, Santhea en Unessa) die hun krachten bundelen om een nieuwe oproep om hulp naar de autoriteiten van het land uit te sturen.
Vanaf 2 november zullen alle Belgische ziekenhuizen 60 procent van hun intensive care-bedden moeten reserveren voor patiënten met Covid-19 en bovenop 15 procent bijkomende bedden intensieve zorg creëren. "Sommige ziekenhuizen hebben deze mijlpaal al overschreden", verzekeren de drie federaties.
"Welke maatregelen die vandaag worden genomen, zullen een reële impact hebben op de steeds toenemende ziekenhuisopnames? ", vragen ze zich af, terwijl ons land voor het eerst gemiddeld 10.000 nieuwe dagelijkse coronabesmettingen optekent. "Daar komt nog bij dat er steeds meer nieuwe ziekenhuisopnames komen", meer dan 400 opnames per dag. "Het verplegende personeel en de ziekenhuizen gaan het niet bolwerken", waarschuwen Gibbis, Santhea en Unessa.
Vanaf maandag zullen alle niet-dringende interventies uitgesteld worden, een "essentiële keuze" om optimale zorg voor Covid-patiënten te kunnen verzekeren. "Maar vandaag meer dan ooit, is het onze eerste zorg niemand achter te laten. We willen koste wat het kost kunnen zorgen voor zowel Covid- als niet-Covid-patiënten met essentiële en dringende pathologieën", aldus de vertegenwoordigers van de instellingen.
"We willen niet dat ons gezondheidssysteem instort. In het hele land zitten ziekenhuizen op hete kolen", waarschuwen ze. "Steeds meer ziekenhuizen bereiken het verzadigingspunt (...) Het ontbreekt onze ziekenhuizen aan mankracht." Het absenteïsme voor alle oorzaken (corona, burn-out, andere pathologieën) ligt nu rond 20 procent met uitschieters van 30 procent in sommige ziekenhuizen.
"Net als tijdens de eerste golf staan onze ziekenhuizen en hun personeel klaar om het beste van zichzelf te geven, maar we benadrukken het belang van ondersteuning van onze zorgverleners", schrijven de organisaties.
"Krachtige en dringend beslissingen zijn echter essentieel om de curve af te vlakken en ervoor te zorgen dat ons gezondheidszorgsysteem standhoudt op korte en lange termijn. We dringen erop aan dat de autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen en alle mogelijke pistes overwegen om de maatregelen te versterken en concrete ondersteuning te bieden aan het verplegend personeel", besluiten ze.